Jongerencoaches Liliana en Randy bieden jongeren perspectief in Spangen

Randy Furtado en Liliana Cardoso Ribeiro, beide jongerencoaches, gaan met ons in de tweede aflevering van JIJBENTSCHERPER op pad in de wijk Spangen. Een wijk die bekend staat om geweld, stress en weinig perspectief, maar waar het ook anders kan. Wat is de impact van de omgeving op gedrag en hoe kunnen onze jongeren staande blijven ondanks de verleidingen van de straat? Liliana en Randy delen hun levenslessen; positief en ondernemend. Want, samen zijn wij scherper!

JIJBENTSCHERPER
JIJBENTSCHERPER gaat in op de actualiteit dat geweld onder jongeren steeds vaker voorkomt. Elke dag haalt geweld het nieuws en daders/ slachtoffers worden steeds jonger. Onze jongeren ervaren zware mentale druk. Hun weerbaarheid vermindert, er is gebrek aan sociale cohesie en positief perspectief. Wij vertellen hun dat het anders kan. Praktisch, levensreddend en preventief.

JIJBENTSCHERPER is een nieuwe productie ontwikkeld door Stichting FYNDER en het filmproductiehuis van FYNDER, Byldung. In opdracht van OPEN Rotterdam is een TV-format bedacht, gericht op een brede bewustwording, bereik en impact (Groot-Rotterdam). De productie bestaat uit 4 korte filmportretten waarin jongeren (maar ook hun ouders en buurtgenoten) bewust gemaakt worden van wat de impact is van messen geweld, impact dat vaak niet wordt overzien. De indirecte boodschap is empoweren en zorgen dat jongeren een ander (haalbaar) perspectief meekrijgen. Elke aflevering wordt afgesloten met een praktische survivaltip en (mentale) verdedigingsoefening. Ook krijgen we les in autonomie (‘there is no safe place to stab’). En wat gebeurt er eigenlijk als je gestoken bent, ernstig bloed verliest en met een traumahelikopter moet worden afgevoerd?