Joop uit Lombardijen en Eva & Pleuni uit het Oude Noorden brengen mensen samen met hun passies

Niet dansen omdat je in een rolstoel zit? Het dansgezelschap van Joop Oonk uit Lombardijen laat zien dat dansen voor iedereen is. In Rotterdam-Noord organiseren Eva Sierksma en Pleuni Seegers evenementen voor ouderen.

Werken met allerlei dansers is voor dansgezelschap Misiconi uit Lombardijen heel gewoon, vertelt Oonk. “Er zijn hier dansers met een beperking, dansers die zijn opgeleid aan een kunstopleiding, nieuwkomers. Tegenwoordig heet dat dan ‘inclusief’, maar bij ons is dat altijd al onderdeel geweest van hoe we werken en wie we zijn.”

Oonk heeft een zusje met syndroom van Down. Dat was voor haar niet de aanleiding om dit inclusieve dansgezelschap te beginnen. “Ik denk wel dat het mij heel erg gevormd heeft als persoon dat ik mijn zusje die een beperking heeft nooit heb gezien als ‘anders’.”

Mensen samenbrengen, dat is ook precies wat Stichting Fratsen doet in Blijdorp, Bergpolder en het Oude Noorden. Met muziek willen zij daar generaties samenbrengen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Het is heel lastig om in contact te staan met ouderen die in een sociaal isolement zitten”, vertelt Seegers.

Flyers in de bus doen, heeft geen zin als je eenzaam en wat minder mobiel bent, zien Seegers en Sierksma. Zij gaan langs, bellen mensen vooraf én achteraf. “We checken hoe is het met je, hoe heb je het ervaren”, vertelt Seegers. “Rijk worden we er niet van. Het is juist een soort van voldoening om anderen een geluksmomentje te geven”, vindt Sierksma.

Maak kennis met de aandrijvers van cultuur in jouw wijk in de serie: Cultuur Dichtbij. Over Rotterdammers die zich kosteloos inzetten voor cultuur in de buurt.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet.