Kateryna zamelt spullen in in muziekschool in Kralingen voor Oekraïense vluchtelingen

“Niets doen en toekijken is voor mij onmogelijk” vertelt de uit Oekraïne afkomstige muziek lerares. Twee dagen na de invasie in Oekraïne begon Kateryna een verzamelpunt in haar muziekschool in Kralingen.

“Het is een muziekschool, maar zoals je kan zien is het geen muziekschool meer, omdat het helemaal vol staat met dozen” zegt Kateryna lachend. Er zijn ondertussen al zoveel spullen ingezameld dat het moeilijk wordt om nog muziekles te geven. Kateryna wilde op een of andere manier mensen in haar land van herkomst helpen, dat deed ze door een vrijwilliger-crisiscentrum te openen.

Tekst gaat door onder de video

Tijdens het interview komen er af en toe mensen spontaan langs om spullen te komen brengen. De één heeft voornamelijk babyspullen, de ander veel kinderkleding en de volgende had nog een wandelwagen op zolder staan die de Oekraïense moeders goed konden gebruiken, volgens Kateryna. “De meeste Oekraïense mensen die hier komen hebben alles nodig. Het probleem is dat er enorme rijen met vluchtelingen zijn aan de grens”. Mensen moeten door deze drukt spullen zoals wandelwagens, die groot en lomp zijn en moeilijk om mee te nemen in zo’n grote menigte.

“Kan je je voorstellen dat je de grens moet oversteken met vier kinderen zonder bezittingen…Ik ben een moeder van 3, ik kan het me niet voorstellen” vertelt Kateryne ontroerd over een gezin die zij probeert helpen. “Voor mij zijn het al helden.”

“Ik denk dat alles uiteindelijk goed komt, de vraag is alleen wanneer.”