Het is dinsdag 18 mei niet alleen de eerste dag dat we kunnen kijken naar een halve finale van het Eurovisie Songfestival in de stad, maar ook ‘Opbouwdag’. Vandaag staan Rotterdammers stil op verschillende plekken in de stad bij al die stadsgenoten die een paar dagen na het bombardement van 14 mei 1940 weer plannen maakten voor een nieuwe stad.
“Sinds het einde van de oorlog staan we niet alleen stil bij het bombardement van 14 mei, maar vooral ook bij hoe we de stad weer hebben opgebouwd”, vertelt Kees Vrijdag van StAD’s. “Het heeft zelfs tot 2007 geduurd voordat we het bombardement begonnen te herdenken”, vult Inge Hagenbreuk van het Platform Wederopbouw Rotterdam aan. “En het is echt ‘opbouwdag’, geen ‘wederopbouwdag’ want het werd echt wat nieuws. Toenmalig stadsontwerper Witteveen kreeg op 18 mei namelijk al de opdracht een nieuwe stad te ontwerpen. Maar doordat de situatie door de oorlog verslechterde is dat er toen niet meteen van gekomen.”
Stadswandeling
De organisaties die zich inzetten voor het voortzetten van de opbouwdagviering in de stad hebben gekeken naar wat er gezien de coronamaatregelen nog wel kan. Zo werd er om 14.00 uur afgetrapt met een online stadstour.
Rotterdam een attractie?!
De Stichting aan den slag(StAD’s) spoort sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog Rotterdammers aan om de mouwen op te stropen en de stad aantrekkelijker te maken. “Het doel is om van Rotterdam echt een attractie te maken”, aldus Kees. Samen met ‘Roterodamum’ en het Platform Wederopbouw Rotterdam presenteert de stichting vandaag in het kader van Opbouwdag én het ESF om 17.00 uur deze livestream. In de Euromast vertelt directeur Souad el Hamdaoui meer over het iconische beeld. Gaat Wim Pijbes van stichting Droom & Daad in op de plannen voor het Euromastpark. En architectuurkenner en publicist Paul Groenendijk geeft een lezing over meer dan 80 jaar toeristische trekkers in Rotterdam.
Toerisme en ESF
Opbouwdag 2021 staat in het teken van toerisme. Sinds het bombardement probeert Rotterdam actief toeristen naar de stad te trekken. “We hadden natuurlijk gehoopt dat we nog meer konden uitpakken dit jaar met het Songfestival”, vertelt Inge. “We zijn ook onderdeel van het stadsprogramma en kunnen dus wel verhalen doorgeven en op onze ‘mediawand’ laten zien wat het verhaal van de stad is.” Om 19.30 uur is er op het Youtubekanaal van AIR dan nog een laatste stream te zien waarbij Bart Cosijn in gesprek gaat met Paul Groenendijk, Annemiek Baljon ambassadeur van rijksmonument hotel The Slaak en Ewout Versloot, strategisch adviseur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. “We zorgen ervoor dat die op tijd is afgelopen voor de eerste halve finale.”
Vorig jaar maakten we een FestivalTV over Opbouwdag.