‘Kijken met je oren’: Scapino Ballet Rotterdam danst voor blinden en slechtzienden

Het Scapino Ballet Rotterdam en stichting Komt Het Zien! zetten zich in theater toegankelijk te maken voor publiek dat blind is of slecht ziet. De nieuwe voorstelling Casablanca, in Theater Rotterdam richt zich speciaal op hen. Terwijl de dansers op het podium dansen wordt er een live audiodescriptie gemaakt. Op deze manier kunnen visueel beperkten via een koptelefoon de voorstelling als het ware ‘bekijken’

Voor de voorstelling begint is er een inleiding in de vorm van een ‘touch tour’. Tijdens deze tour krijgen visueel beperkten de optie om dansers, kostuums en het decor aan te raken. Volgens Arlette Hanson van stichting Komt Het Zien! is het tasten en voelen voor blinden en slechtzienden belangrijk om een goede voorstelling te beleven: “De visuele elementen op het toneel kan je natuurlijk heel goed omschrijven, maar het voelen van de kostuums en het decor geeft veel toevoeging.”

De voorstelling is gebaseerd op de Hollywoodfilm Casablanca uit 1942. Choreograaf Ed Wubbe gebruikt het verhaal voor een voorstelling over hartstocht,vrijheid en verlangen naar een betere wereld. Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film, afgewisseld met traditionele Marokkaanse Berbermuziek.

Gewoon naar het theater

Stichting Komt Het Zien! levert auditieve vertolkingen van podiumproducties voor blinden
en slechtzienden. Een blinde dame vertelt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een
gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens
gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik
hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet
volgen. Als er audiobeschrijving is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie.
Geweldig!”

All Hands on Deck
was in 2019 de eerste dansvoorstelling in Nederland met live audiodescriptie. Hierna volgde een hoop andere titels. Dit werd opgemerkt in de Tweede Kamer en op 30 november 2021 werd er een motie van Lucille Werner van het CDA aangenomen. In de motie verzoekt ze de toegankelijkheid van voorstellingen als gevolg van de coronacrisis niet verloren te laten gaan.