Michiel en Eileen laten de jeugd kennismaken met de Rotterdamse haven door Portlantis

De Rotterdamse haven telt meer dan 3000 bedrijven, die intussen tienduizend vacatures te vergeven hebben. Maar zijn die vacatures ook de moeite waard? Hoe leuk is het om te werken in de haven? Dave van der Wal zoekt het uit in Langs de Maas. In de laatste aflevering van de podcastserie spreekt Dave met Michiel, manager bij het EIC, en Eileen, programmamanager corporate communications van het Havenbedrijf. Als vertegenwoordigers van de Rotterdamse haven weten zij als geen ander bezoekers naar de haven te trekken. Vanuit het World Port Center, vertellen zij over hun werk en over het nieuwe havenervaringscentrum Portlantis.

Koningin in kaplaarzen
Eileen is in haar functie vooral gericht op het trekken van publiek naar de haven en op het laten zien, voelen en beleven van de haven in de stad. Dit doet het Havenbedrijf onder andere met het informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte.

En Eileen is zelf ook enthousiast ambassadeur van de haven. Volgens haar is alles er groot, groter, grootst, maar er is ook veel natuur en recreatie te vinden. Neem het strand op de Maasvlakte, waar je kunt zonnebaden tussen de schepen!

Dave vraagt zijn gasten natuurlijk ook naar hun opmerkelijke havennieuws. Voor Michiel, die als manager nu twee jaar bij EIC werkzaam is, is dat zonder twijfel de toekomstige overgang naar Portlantis: het bezoekerscentrum waarin FutureLand en EIC zullen gaan samenwerken. Een spannende nieuwe stap, die volgens Michiel gaat zorgen voor een bundeling van krachten en de mogelijkheid om een nog groter publiek te bereiken.

Eileens opmerkelijke havennieuws is een moment uit het verleden, namelijk de opening van de tweede Maasvlakte, waarbij ze voormalig koningin Beatrix ontmoette in paar kaplaarzen.

Portlantis, de toekomst van de haven
En de toekomst van die Maasvlakte? Dat is waar Portlantis zal verschijnen. Eileen en Michiel leggen uit hoe dit centrum bezoekers zal laten ontdekken, voelen en ervaren wat de haven te bieden heeft.

In een verhaal over zijn eigen loopbaan onthult Michiel dat hij zelf ooit een poster van de eerste Maasvlakte en een petje van ECT had. Tegenwoordig, zo vertelt hij, kunnen kinderen al vanaf groep 6 bij het EIC de echte havenwereld ervaren. Want op scholen langsgaan is leuk, maar de kinderen zelf naast een schip neerzetten, dát laat ze de haven van dichtbij beleven. En vanaf eind 2024 zal dit dus in het nieuwe, moderne bezoekerscentrum zijn.

Sterke verhalen
Dave sluit ook deze laatste podcast van de reeks af met de vraag of zijn gasten sterke verhalen hebben overgehouden aan hun werk in de haven. Michiel deelt een herinnering aan de tijd dat hij als jonge jongen vakantiewerk deed in de haven en daarbij een inschattingsfoutje maakte, met grote gevolgen. Eileen heeft mooie herinneringen aan de concurrentiestrijd tussen de pluchen mammoet Matty en Feyenoordknuffel Olli.

Ook deze Langs de Maas is weer een ‘must-listen’ voor elke Rotterdammer en ieder ander die geïnteresseerd is in de wonderen van de havenwereld!

Luister de podcast hier!