Kinderlongarts plannen opschalen kolenenergie: ‘Ik denk dat ik het drukker ga krijgen’

Kinderlongarts Ismé de Kleer van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit na het horen van plannen van de kabinet om meer energie uit kolencentrales te halen.

Om de gascrisis op te vangen mogen de drie Nederlands kolencentrales van het kabinet tot 2024 de stoomproductie flink opschalen. Twee van die drie kolencentrales staan op de Rotterdamse Maasvlakte. “Rotterdam is al een vuile regio en nu komen daar twee kolencentrales bovenop. Daar gaan we de gevolgen van merken”, aldus Ismé.

Astma bij kinderen gerelateerd aan stikstofdioxide
“Één op de vijf kinderen met astma hebben hun aandoening direct te danken aan de grote hoeveelheid stikstofdioxide in de omgeving’’, vertelt Ismé. Ze begrijpt dat het kabinet weinig alternatieven heeft, maar ze maakt zich ook grote zorgen over een toename van stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Kolencentrales zijn de meest vervuilende vorm van energie waarbij naast CO2 ook stikstofdioxide en fijnstof vrijkomt. “Het zijn de ‘piek exposities’ van luchtvervuiling die het meest schadelijk zijn voor kinderen. Bij windstil, warm weer kan er smog in de stad blijven hangen. Bij de juiste windrichting kan de hoeveelheid luchtvervuiling veel hoger uitvallen dan de gemiddelden waar de politiek het over heeft.” Het is die combinatie van stikstofdioxide en fijnstof die zo ongezond is, dat ze bij kinderen acute astma kan veroorzaken.

Minder patiënten tijdens corona
Het verband tussen de luchtkwaliteit en het aantal kinderen met longklachten werd de kinderlongarts temeer duidelijk tijdens de coronacrisis. In de periode dat het RIVM de laagste hoeveelheid luchtvervuiling heeft gemeten zag Ismé een verbetering van de gezondheid van haar patiënten. “In die periode hebben een aantal patiënten zelfs hun medicatie kunnen verminderen.”

Milieudienst DCMR
Hoe groot de toename in luchtvervuiling zal zijn, kan de Milieudienst Rijnmond ons niet precies vertellen, laat DCMR woordvoerder Victor de la Vieter weten. “Je kan verwachten dat als de productie van de kolencentrales verdubbelt, de hoeveelheid vuile uitstoot dan ook verdubbelt. DCMR verwacht wel gevolgen voor de luchtkwaliteit in Rotterdam”, vertelt Victor. Of de kolencentrales bij toename van de productie de nu gestelde uitstootnorm gaat overschrijden wordt nog onderzocht.