Kinderprotest voor Stadhuis tegen sluiting speeltuin: ‘Het is voor mij een tweede thuis’

Stichting Kipa (Kinderparadijs) in het Oude Noorden is voor honderden kinderen al jaren een plek waar zij veilig en gratis kunnen spelen. Maar als de geplande bezuinigingen van de gemeente op lokaal buurtwerk doorgaan, moeten de kinderen weer op de straat spelen. Vandaag staan 250 betrokken kinderen en hun ouders voor Stadhuisplein in de hoop de sluiting te voorkomen. Zij zijn in gesprek gegaan met een aantal raadsleden en streven naar terugdraaiing van het korten van de subsidies. 

Op 4 en 6 juli gaat de gemeente in overleg over de bezuinigingen. Zoals OPEN Rotterdam al eerder heeft bericht, kan dit verregaande financiële gevolgen hebben voor lokale initiatieven. Gekoppeld aan de inflatie en gestegen gasprijzen hebben veel lokale ondernemingen straks moeite met voortbestaan. De situatie van Kinderparadijs Meidoorn is een voorbeeld van zulke gevolgen. 

“Ik ga vijf keer per week naar Kipa”, zegt Dikra op het Stadhuisplein. “Het is voor mij een tweede thuis”. Daarnaast is ook Dion Berkvens aanwezig op de trappen van het Stadhuis om verhaal te halen bij de gemeenteraadsleden. Hij werkt als kinderwerker bij Kipa en benadrukt de noodzaak van dit initiatief. “Je weet niet wat er op straat gebeurt, waar alle kinderen zijn”, zegt Dion. “Bij ons wel. Wij investeren het geld in al deze kinderen.” 

Met het protest proberen de aanwezigen de essentie van het Kinderparadijs onder de aandacht van de gemeente te brengen. Ook is de online petitie, die moet voorkomen dat Kipa moet sluiten, al ruim vijfhonderd keer getekend.