Kleurrijke figuren en miniaturen wonen in Oma’s postkantoortje in Noord

Als je over de Rodenrijselaan loopt, springt één raam meteen in het oog. Je zou kunnen denken dat het een kinderkamer betreft, door de zachte kleuren en speelse figuren die erin staan, maar dit blijkt een minimuseum met een atelier te zijn: ‘Oma’s postkantoortje’. De werkplaats van kunstenares Anneke Harmsen.

Wat begon met een website waarop Anneke onder andere zelfgemaakte enveloppen verkocht, groeide uit tot een fysiek atelier. Wij vallen binnen bij het minimuseum en kijken welke post deze ‘oma’ verstuurd.

Toen Anneke Harmsen op middelbare leeftijd afstudeerde van de Willem de Kooning Academie hield ze zich vooral bezig met abstracte kunst. Dit verandert als ze geïnteresseerd raakt in de kinderlijke kunst. “Ik maakte vroeger altijd poppenkasten met luciferdoosjes” vertelt Anneke. “Dat blijf ik toch het leukste vinden.” Het atelier van Anneke staat vol met kleurrijke dierlijke figuren en miniaturen. Met in het speciaal de haas, die heeft een speciale betekenis: “De haas staat voor mijn zoon, hij heeft 16 jaar geleden het leven verlaten na een sprong van de Euromast”, vertelt Anneke. “Op deze manier is hij bij me zonder dat het verdrietig of naar is. Het hoort gewoon bij mij.”

Hondje Mees
Anneke wordt in haar atelier altijd vergezeld door haar hondje Mees en ook studievriendin Marike komt regelmatig over de vloer. “Ik vind het altijd geweldig om hier te zijn”, vertelt Marike. “Elke keer als ik kom is er wel iets nieuws te bekijken.” Met hondje Mees heeft Anneke een speciale band: “Zij is mijn kleinkind die ik nooit zou hebben,” vertelt Anneke. “Mijn man en ik noemen elkaar ook grappend opa en oma.”

Naast het schrijven van brieven organiseert Anneke ook workshops en één zaterdag per maand een open dag. Mensen die nieuwsgierig zijn in haar werk kunnen dan langskomen voor een kopje koffie of thee en mogen een kijkje nemen in het atelier. “Ik vind het altijd heel gezellig als mensen langskomen.”

Nieuw project
Anneke is sinds een paar maanden bezig met een nieuw project. Ze maakt een animatiefilm met de titel De weg is weg door middel van stop-motion. Dit doet ze met haar eigen decor en figuren en personages. Het begon allemaal met een zelfgeschreven kinderverhaal. Via sociale media houdt ze haar volgers om de hoogte over het verloop van de film. “Ik wil graag verhaal in mijn werk brengen.”