Om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis organiseert de Klimaatcrisis Coalitie zondag 19 juni een mars in Rotterdam. De initiatiefnemers maken zich grote zorgen over het huidige klimaatbeleid en roepen gezamenlijk op om actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. De mars begint om 13:00 uur op de Binnenrotte voor de Markthal.
Volgens de organisatie is het een logische keuze om de mars in Rotterdam te organiseren, mede omdat de stad de grootste olie- en kolenhaven van Europa heeft.
“Elke dag komen er grote voorraden kool, olie, palmolie en soja in de haven binnen. dit zorgt voor veel CO2-uitstoot,” vertelt Bram Karst, woordvoerder van Greenpeace, een van de organisaties die is aangesloten bij de Klimaatcrisis Coalitie. Hij vindt de gevolgen van de klimaatverandering zorgelijk. “Wekelijks is er wel ergens in de wereld een natuurramp aan de orde.” Hij verwijst onder meer naar de watersnoodramp van vorig jaar waarbij de hevige regenval voor ernstige overstromingen in delen van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg zorgde. Om de klimaatcrisis aan te pakken moeten we volgens hem af van fossiele brandstoffen als kolen, gas en olie, die sterk bijdragen aan de klimaatverandering. Ook moeten vliegvelden als Schiphol en Rotterdam The Hague Airport krimpen om zo de CO2-uitstoot te beperken.
De klimaatmars is een initiatief van tien organisaties, die zich hebben verenigd in de Klimaatcrisis Coalitie. Het gaat om Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute, Code Rood en DeGoedeZaak. De organisatie hoopt op net zo’n grote opkomst als in Amsterdam in november 2021. Toen kwamen zo’n 40.000 mensen naar de Dam.
Eerder maakte OPEN Rotterdam een reportage over Rotterdammers die in 2019 een bezoek brachten aan Amsterdam om te protesteren voor een beter milieu en klimaat.