Komt er een drijvend zwembad in de Coolhaven? ‘Er is enorm veel behoefte aan’

Als het aan Cor Geluk ligt, drijft er komende zomer een zwembad in de Coolhaven. Nu mag je er nog niet zwemmen, maar sinds de opening van het Tuschinskipark is de behoefte merkbaar. Een gat waar Cor graag induikt: “Rotterdammers willen in de stad kunnen zwemmen.”

Cor Geluk heeft het Tuschinskipark ontworpen en zag na de opening in augustus al snel waar Rotterdam écht behoefte aan heeft. “Het park werd enorm bevolkt en dat leidde ook tot zwemactie. Al snel constateerde ik dat er behoefte is aan zwemgelegenheid in de stad.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Je mag eigenlijk niet in openbaar water zwemmen. Zeker in de Coolhaven, waar veel actief vaarverkeer is, kan dat gevaarlijk zijn.” Maar daar bedacht Cor een oplossing voor. “Het drijvende zwembad kan liggen op een afmeerplek, waar normaal een schip kan liggen. Zo’n zwembad is ongeveer zeventig meter lang en 15 meter breed. In de zomer kan je hem in de haven kwijt en in de koude dagen, wanneer toch niemand wil zwemmen, sleep je hem naar een andere plek. Het drijvende zwembad kan dus heel Rotterdam langs, van haven tot haven.”

Cor gelooft, ondanks dat er nog geen financiering voor zijn plan is, dat het drijvende zwembad er komende zomer ligt. “Ik ben een optimist. Het leeft binnen de politiek en ik denk dat het interessant kan zijn voor de gemeente. Het is een goed idee en daarom geloof ik dat het goed komt. Daarnaast zijn horecagelegenheden rondom de havens erg enthousiast.” Het zwembad is bedoeld voor iedereen en moet gratis toegankelijk worden voor de bezoekers. Binnenkort gaat Cor met de gemeente en experts om de tafel om het plan te bespreken. “En dan hoop ik dat ik een go krijg.”

Dat er behoefte is om te zwemmen in het water bij het Tuschinskipark, zag OPEN Rotterdam in augustus toen handhavers verschillende keren in actie moesten komen. Dat artikel lees je hier.

En we liepen ook een dagje mee.