Kota Inten festival: ‘Te lang hebben wij Molukkers op de achtergrond gestaan. De huidige generatie laat zichzelf zien en horen’

In de Lloydstraat wordt ter ere van de herinnering aan de migratie van Molukkers naar Rotterdam een festival gevierd. Op 21 maart 1951 arriveerde de Kota Inten in de haven van Rotterdam, met aan boord de eerste groep Molukkers waaronder soldaten en bewoners. “Voor mijn ouders was het onbekend terrein, ‘Hoe nu verder?’”

Het festival is een viering van de Molukse cultuur. Matheus Pattinasarany, de organisator van het Kota Inten festival: “Te lang hebben wij Molukkers elke keer op de achtergrond gestaan. En we hebben ontzettend veel goede muzikanten.” Het doel van het festival is om de talenten en liefde binnen de Molukse gemeenschap te vieren. DJ Jade Soul, van Turkse en Molukse afkomst, was een van de getalenteerde artiesten die optrad. Haar muzikale inspiratie put ze uit haar opvoeding en de invloed van haar Molukse vader.

Verschillende bezoekers herinneren zich de reis en aankomst in Rotterdam. “Ik kwam zelf hier aan met mijn ouders, het was onbekend terrein. Hoe nu verder?” Hun aankomst was destijds niet uit vrije wil, maar door de jaren heen hebben opeenvolgende generaties hun veerkracht en vastberadenheid getoond.

Moluks platform

De trotse organisatoren, Lappya en Pattinasarany, zijn blij te zien dat de huidige generatie de moed heeft gevonden om zichzelf te tonen en te laten horen. Daarom hebben ze ambitieuze plannen voor de Molukse gemeenschap. Kota Inten zal dienen als een platform voor jonge artiesten, met de intentie om deze talenten in de schijnwerpers te zetten via onder andere podcasts en interviews. Pattinasarany: “Nederland zal in de toekomst nog veel meer horen van de Molukse gemeenschap.”