Kraken als laatste optie voor Rotterdammer in slechte woonsituatie

Tijdens het spreekuur van de Bond Precaire Woonvormen worden Rotterdammers die zich in een moeilijke woonsituatie bevinden geholpen. Door de stress op de woningmarkt wonen veel Rotterdammers onder slechte huurvoorwaarden. Ook zien steeds meer Rotterdammers zich genoodzaakt om te gaan kraken, terwijl ze hier geen verstand van hebben.

“Mensen die zich in de positie bevinden dat ze problemen hebben met hun huisbaas, te veel huur betalen of in een pand wonen waarin de huisbaas weigert onderhoud te verrichten, biedt het wekelijkse spreekuur op dinsdag hulp”, vertelt een van de begeleiders van het spreekuur. Sinds twee jaar organiseert de lokale BPW Rotterdam afdeling een woonspreekuur waar het kraakspreekuur, zelf georganiseerd door de krakers, prima in past. Rotterdammers die nog nooit gekraakt hebben en zonder ervaring een pand gaan kraken, krijgen daar advies. ‘’Wat wij daar doen is de mensen uitleg geven over hoe wij kraken en de stappen naar een succesvolle kraak’’, laat de man weten van het kraakspreekuur.

Tweebosbuurt
De BPW en de kraakbeweging hebben samengewerkt aan een actie tegen de sloop van de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk. OPEN Rotterdam heeft daar toentertijd uitgebreid verslag van gedaan. “Dit is wel de meest in het oog springende zaak van de afgelopen tijd, omdat het heel veel indruk maakte.” wordt ons verteld.

Woningnood
Je moet in Rotterdam veel geluk hebben om een stabiele woonplek te vinden. “Alles is nu ook zo onbetaalbaar duur geworden. De prijzen zijn helemaal uit de pan gerezen. waardoor Rotterdammers het niet meer kunnen betalen. Daarom worden mensen genoodzaakt om te gaan kraken, omdat ze anders dakloos zijn of tot hun 30e bij hun ouders moeten blijven wonen.’’ legt de begeleider van het spreekuur uit. ‘’De mensen die naar het kraakspreekuur komen hebben meestal geen huis of ze zitten in een antikraakpand waar het aan alle kanten lekt. Dan lijkt kraken ineens een goede optie.”