Krijgen we nu ook in Rotterdam QR-codes op polsbandjes?

Ook al zijn de meeste festivals dan wel niet doorgegaan afgelopen zomer, in Breda en Alkmaar zullen inwoners toch het gevoel hebben gehad dat ze erop een aanwezig waren. In plaats van de telefoon te laten zien, konden zij namelijk een polsbandje of stempel bij de deur van het theater, restaurant of club laten zien. Krijgen we in Rotterdam binnenkort ook zo’n polsbandje of stempel als we erop uit willen?

Je handen niet wassen uit angst voor het vervagen van de inkt, een te strak dichtgeplakt polsbandje of de hele week ermee moeten rondlopen om het de volgende vrijdag weer te kunnen laten zien. In verschillende steden is er afgelopen weekend geëxperimenteerd met corona QR-codes op polsbandjes of als stempels. De steden deden dit zodat het controleren van de code sneller zou verlopen. Merel van Theater Walhalla meldt dat dit voor het theater geen must is: “Door de kleinere aantallen mensen en de spreiding van aankomst is het werken met een polsbandje niet echt aan de orde om het controleren van de QR-code sneller te maken.”

Het eerste weekend dat er gasten via de CoronaCheck-app de QR-code moesten laten zien, verliep prima bij het theater vertelt Merel. Merel: “Mensen die al vaker de QR-code hebben laten zien, komen al aanlopen met hun telefoon in de aanslag. Dat maakt het controleren wel makkelijker.”

‘Niet per se een slecht idee’
Ook restaurant Boca’s ziet niet de toegevoegde waarde van een polsbandje in: “Dan is de scheiding alleen maar nog meer zichtbaar. Hoe het nu geregeld is, werkt prima.” Bij het Keilecafe is het scannen van de QR-code’s aan de deur prima verlopen afgelopen weekend. De polsbandjes klinken volgens hun ‘niet per se als een slecht idee’.

De gemeente Rotterdam laat weten dat er op dit moment geen plannen zijn om met soortgelijke opties als het polsbandje te gaan werken. Nog even ‘ouderwets’ je telefoon of printje laten zien dus.

Wat vonden Rotterdammers van het eerste weekend met QR-code? Verslaggevers Lisa en Alicia vroegen het!