Kunst voor daklozen: ‘Onvoorwaardelijk mens zijn met elkaar, daar gaat het om!’

Tientallen mensen slapen woensdag 20 december voor het stadhuis op de Coolsingel om solidariteit te tonen met dakloze Rotterdammers. Dit gebeurt tijdens de tweede editie van de actie ‘Recht op Rust’. Kunstenaars Marcha van den Hurk en Toine Klaassen doen mee en hebben veel liefde en aandacht besteed aan hun ontwerpen. “Onvoorwaardelijk mens zijn met elkaar, daar gaat het om!”

Voor haar bijdrage aan de actie ‘Recht op Rust’ liet beeldend kunstenaar en organisator Marcha zich inspireren door een dakloze kunstenaar die ze ontmoette. Deze man, net als velen, heeft geen toegang tot een toilet en plast daarom in flessen. Dit raakte Marcha diep. “Ik dacht, je slaapt al buiten op straat, er is niets voor jou geregeld en je plast in een fles.” Ze bedacht het concept van een flessenorgel, een instrument dat je kunt bespelen en een hoge noot laat klinken net als iemand die naar het toilet moet. Een treffende en symbolische woordspeling.

In haar atelier staat het orgel prototype. Samen met muzikant Dirk Bruinsma stemt ze de flessen af en maakt ze de laatste verbeteringen. Dirk Bruinsma zal op 20 december het orgel bespelen.

Toine Klaassen, ook bekend als The Dutch Busman, heeft een groot atelier waar hij al elf jaar allerlei kunstwerken heeft verzameld. Zijn atelier is op zichzelf al een kunstwerk. De vorige editie van ‘Recht op Rust’ deed hij mee met een slaapkarretje, het fietsverblijf. Dit keer heeft hij het winterproof gemaakt met upgrades en zal hij zelf in het verblijf slapen tijdens de actie.

De reacties van dakloze mensen op Toine’s ontwerp waren enthousiast: “Ze vergaten even hun shit”. Toine maakt zijn fietsverblijf specifiek voor deze doelgroep, niet voor een museum. Hij voelt zich verbonden met de mensen op straat, omhelst ze en wil zijn fietsverblijf als een cadeau aan de daklozen schenken.