Langzaamaan weer drukker in Rotterdamse ov: ‘Bezetting nu rond de 50 procent’

Het is menig Rotterdammer wellicht al opgevallen in de afgelopen dagen en weken: langzaamaan begint het weer drukker te worden in de metro, tram en bus in Rotterdam. Dit ondanks de – nog steeds – geldende coronamaatregelen, waarbij het ook geadviseerd wordt om het openbaar vervoer alleen ‘bij noodzakelijke redenen’ te gebruiken. Maar hoeveel drukker is het nou precies in het OV? OPEN Rotterdam legde het voor aan een woordvoerder van de RET.

“We gaan nu richting een bezetting van ongeveer 50 procent, in vergelijking met vóór corona”, reageert een woordvoerder van de RET na schriftelijke vragen van OPEN Rotterdam. “Onze verkeersleiding heeft continue volledig zicht op de vervoersstromen in de metro.  Er is nog geen sprake van volle bezetting.

“Aan het begin van de eerste lockdown, in maart 2020, is er een periode geweest dat de overheid de richtlijn op 40 procent bezetting heeft gezet. Die richtlijn hebben zij weer ingetrokken toen het mondkapje in het OV werd geïntroduceerd”, aldus de RET. Het is ook aan de reizigers zelf om drukte te vermijden en dus eventueel een tram, metro of bus later te nemen als een voertuig vol zit. “Er is nu geen door de overheid vastgestelde richtlijn voor een maximaal aantal reizigers” zegt de vervoerder. In een gemiddeld metrostel passen 500 reizigers, in een tram 150 reizigers en in een bus 75 passagiers. ,,Een vol voertuig is wanneer er niemand meer mee kan.”

De nieuwe dienstregeling van de RET is op 3 januari 2021 ingegaan, zij rijden nu 5% minder dan voor corona. ”In overleg met de overheid is de dienstregeling rondom de avondklok niet aangepast”, aldus de RET. Mocht het aantal reizigers nog verder groeien, dan doet de vervoerder daar melding van bij de regionale veiligheidsraad, dat was het geval rondom de kerstdagen.