Leer meer over de rijke geschiedenis van Ommoord tijdens de Open Monumentendagen

De historische Commissie ‘De Ommoordse Polder’ verzorgt zaterdag een rondleiding en een lezing op de Fridtjof Nansenschool in Ommoord. De school past volgens de commissie perfect in het thema ‘leermonumenten’ van de Open Monumentendag en is van 11:00 uur tot 17:00 uur open voor wijkbewoners en andere geïnteresseerden.

Agnes Reichardt, een van de initiatiefnemers van de 17 jaar oude commissie ‘de Ommoordse Polder’, vertelt erg enthousiast te zijn dat de school in het thema past: ‘Iedereen denkt bij Ommoord alleen maar aan flats, maar er is zo’n rijke geschiedenis.’ Tijdens de Open monumentendag is er dan ook een lezing te volgen met als onderwerp ‘Ommoord van 0 tot nu’.

De Fridtjof Nansen school is gebouwd volgens het innovatieve MUWI systeem, dat na de Tweede Wereldoorlog veel in Rotterdam gebruikt werd. “Er moest veel en snel gebouwd worden na de oorlog, want er was een woning- en scholen tekort. Met dit systeem ging het sneller en waren er niet per se geschoolde bouvakkers nodig.” aldus Agnes. Meer scholen in Ommoord zijn volgens het zelfde systeem gebouwd en dezelfde stijl is ook terug te vinden in flats in Pendrecht en Zuidwijk.

‘De Ommoordse Polder’ heeft een wandeling uitgestippeld die de route van de voormalige Ommoordseweg volgt. Voor de coronacrisis organiseerde de club maandelijkse inloopmiddagen in de Gerard Goosenflat, waar er een archiefkast ingericht is. “We hielden lezingen, pakten stambomen erbij; veel leuks. We kregen van bewoners ook oude plakboeken met krantenknipsels over Ommoord, waar bezoekers nu in konden bladeren,” vertelt Agnes die zelf al 48 jaar in de wijk woont. De commissie hoopt de inloopmiddagen in de toekomst weer voort te kunnen zetten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat