Leerkrachten Frederieke en Laura: “Houd thuisonderwijs afwisselend en leuk”

Met de serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 onderzoekt presentatrice en psycholoog Zoë Pinto e Neto wekelijks hoe we in deze moeilijke tijden goed in ons vel blijven zitten. We zitten al een aantal weken in de tweede lockdown en na twee weken kerstvakantie zijn de scholen weer gestart met thuisonderwijs. Leerkrachten Frederieke Langeveld en Laura Graafmans hebben een aantal tips om het voor kinderen en ouders iets gemakkelijker te maken.

Frederieke Langeveld uit Delfshaven geeft les aan groep 3 van de St. Jozefschool en geeft elke dag een uur les aan de kinderen waarin zij iets leuks doet met de kinderen. Samen met haar collega’s heeft ze eerder ‘voor het geval dat’ instructievideo’s opgenomen die de kinderen rustig kunnen kijken. Een van haar eerste tips: “Het is belangrijk dat het leuk blijft; dus als schoolwerk niet meer lukt, probeer het morgen dan nog een keer.” Daarnaast geeft Frederieke aan afwisseling essentieel is om de kinderen bezig en geïnteresseerd te houden. “Met iets kleins zoals een schoenendoos of een wc rol kunnen kinderen heel creatief zijn.”

Laura Graafmans staat voor groep 6 van het Tangram in Nesselande. De kinderen bij haar in de groep zijn al zelfstandiger en kunnen dus ook langer achter de computer blijven zitten. “Natuurlijk wil ik op dit moment veel liever voor de klas staan, maar ik word er wel heel blij om te zien hoe alle kinderen elke dag klaar zitten met de camera aan!” Laura probeert veel verschillende dingen met de kinderen te doen en ook genoeg te bewegen; ze doen bijvoorbeeld oefeningen zoals ‘rekenjoggen’. De kinderen in de klas wonen bij elkaar in de buurt en kunnen dus veel samen naar buiten, maar ook online weten ze elkaar te vinden: “Ze gamen wel meer, maar daar zijn ze natuurlijk ook sociaal. Ook zitten ze in een whatsapp-groep waar ze met elkaar in contact blijven”.

De belangrijkste tip volgens zowel Frederieke en Laura is dat ouders hulp moeten vragen op het moment dat ze ergens tegenaan lopen met bijvoorbeeld het schoolwerk. Hieronder vind je de rest van de tips terug!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat