‘Voor dood’ en besmeurd onder de olie protesteren deze actievoerders tegen de fossiele industrie

Het is geen leuk gezicht: besmeurd onder de ‘olie’, liggen de actievoerders ‘voor dood’ op het Binnenwegplein. Ze voeren actie tegen de fossiele industrie. Het protest wordt georganiseerd door Extinction Rebellion Rotterdam. Het protest is een oproep voor een grotere actie, die start op 19 mei en een week duurt. 

“Wij voeren twee keer per jaar een week lang actie en dit jaar is dat in Rotterdam”, vertelt Victor van der Wurff van Extinction Rebellion. “De fossiele industrie is hier grotendeels gevestigd en Rotterdam is als gemeente de tweede grootste vervuiler van Nederland.” Tijdens de actieweek die 19 mei van start gaat, worden er verschillende protesten en marsen georganiseerd. De organisatie wil mensen oproepen om zich aan te sluiten bij een actie, maar ook en vooral om een mening te vormen over fossiele brandstof.

Een organisatie die staat voor klimaatrechtvaardigheid kan natuurlijk niet met echte olie de stad vervuilen en dus wil Victor nog wel wat kwijt: “de olie is gemaakt van water, maizena en voedselkleurstof.”