Live op Schouwburplein tijdens vrijheidsmars voor de politieke gevangenen in Noord Marokko

Vanaf het Schouwburgplein in Rotterdam vindt zaterdagmiddag een protestmars plaats tegen mensenrechtenschendingen in het noorden van Marokko. De mars is een van de vele protest initiatieven van Marokkaanse Nederlanders uit het Rifgebergte. De demonstranten eisen de vrijlating van de tientallen politieke gevangenen die onterecht worden vastgehouden.
De situatie in het Rifgebied in Marokko is al jaren zorgwekkend te noemen. Het begon allemaal twee jaar geleden na de gewelddadige dood van visverkoper Mohsin Fikri. Sinds zijn dood staat Fikri voor Riffijnen symbool voor de corruptie in het land en hun achterstelling ten opzichte van de rest van het land. Er ontstond na zijn dood een enorme protestbeweging. Er zijn honderden activisten en demonstranten opgepakt sinds dit grote protest en elke vorm van protest wordt door de regering met harde hand neergeslagen. De gevangenen hebben hoge straffen opgelegd gekregen, zelfs nadat zij in hoger beroep gegaan zijn. Dit werd kortgeleden bekend gemaakt.

De laatste weken loopt de situatie wederom hoog op. De gevangenen komen in opstand in de vorm van een hongerstaking. Enkelen hebben zelfs hun mond dichtgenaaid. De situatie laat ook zeker de Nederlandse Marokkanen niet koud. Een groep Nederlandse activisten is een petitie gestart om om de Marokkaanse ambassadeur in Nederland te ontbieden. Vele mensen met familie, vrienden of kennissen in het Rifgebied en maken zich grote zorgen.

Familieleden, betrokkenen en mensen met een hart voor de situatie laten weten dat zij niet op zullen geven. Zo ook vandaag tijdens de wandelmars, Rifian March, die van start ging op het Schouwburgplein. Wij waren live aanwezig bij de mars en spraken verschillende mensen die afkomstig zijn en een band hebben met het Rifgebied in Marokko en de gevangenen. Bekijk de video om te zien wat zij te zeggen hadden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter