LIVEBLOG: Dit is Koningsdag 2022 in Rotterdam

Yes! Het kan éindelijk weer: Koningsdag vieren. Meuk op straat, tompoesje erin, struinen en dansen tot de zon onder gaat. OPEN Rotterdam gaat op Koningsdag twee uur lang live en doet verslag van het feest door heel de stad. Kijk tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar de Grote OPEN Koningsdagshow op OPEN Rotterdam TV, hieronder op Youtube of kom langs!

17.45 uur
De Oranjes zijn in Maastricht tijdens Koningsdag, maar ook in Kralingen zijn ze te bewonderen. Verslaggever Alicia ontmoet een Rotterdamse Willem-Alexander en Máxima, in onze eigen stad.

17.30 uur
Het begint qua kleedjes alweer wat minder te worden in stad, maar het feestje gaat nog even door. Hieronder nog paar leuke socialposts onder elkaar.

17.25 uur
De kleedjes op de vrijmarkt raken al wat leeg. Toch zijn er nog wat Rotterdammers die hun waar in de spotlights zetten.

17.10 uur
In de grote Liveshow kwamen er allerlei leuke feestvierende Rotterdammers voorbij. Zo spraken we Sydney die school zou afschaffen als hij Konings was, Almerenaren die speciaal naar Rotterdam komen om Koningsdag te vieren en Quint die eigenlijk geen koningsdag viert.

17.15 uur
OPEN Vlogger Rotterdambassadeur Willem H. van Wijk liep rond 07.00 uur al in Park Rozenburg in Kralingen. Kinderen stonden daar toen al klaar met kraampjes met sieraden, kleding en kaptafels om nagels te stylen. 

 

17.00 uur
Al heel vroeg in de geschiedenis werd koffie gemaakt in Ethiopië. Op de vrijmarkt in Kralingen verkopen Rotterdammers met een Ethiopische achtergrond hun traditionele koffie met een injera. Verslaggever Alicia proeft de bijzondere delicatessen.

16.50 uur
Onze Rotterdamse verslaggever en koningshuis fan Arno Tax Pointer maakte deze foto’s van de koninklijke familie in Maastricht.

16.45 uur
Antoinette Roetgerink uit Nesselande laat met deze foto’s zien hoe gezellig het in Nesselande is. Rond de boulevard wordt van alles verkocht en valt er veel te proeven.

 

Voor de Grote OPEN Koningsdagshow duiken wij verschillende Rotterdamse wijken in om Koningsdag optimaal te beleven. Rotterdam mag voor het eerst sinds de coronacrisis weer écht Koningsdag vieren en dat willen wij natuurlijk vastleggen. Mis het vooral niet!

16.00 uur
Verslaggevers Lauren en Lisa zijn op pad in de verschillende gebieden. Lauren waant zich nog steeds een platenliefhebber en praat in het centrum met experts over de oplaaiende hype rondom platen. Lisa proeft appellolly’s naar een geheim recept op Zuid, en bezoekt de oude vertrouwde zolderverkoop in Hoek van Holland.

15.20 uur
Presentator Vincent van den Broek is al vroeg uit de veren en neemt ons mee naar de vrijmarkt in Hoogvliet. We zien de zolderverkoop, muziek en een jonge limonadehandelaar.

14.40 uur
Vrolijke dagen zoals deze brengen ook alle gezellige Rotterdammers naar buiten. Deze Rotterdammers gaat de hele stad door op zijn gouden skates en neemt zijn eigen muziek mee. Overal waar hij komt is het een feestje!

14.30 uur
Koningsdag wordt weer als vanouds gevierd en het is gezellig druk in de stad! Rotterdammers delen vanaf alle gebieden beelden op Twitter. Ook je beelden met ons delen? Tag @openrotterdam of #open010.


14.15 uur
Verslaggevers Lisa en Lauren waren vanochtend al vroeg in de weer. Lauren vroeg tips voor het scoren van goede platen in alle vroegte aan bezoekers van de rommelmarkt aan de Nieuwe Binnenweg in het centrum. Lisa nam een kijkje op Zuid, waar onder meer ondernemer Anil Jagroep blij was weer aan de slag te mogen. Anil komt vanmiddag ook langs bij onze Koningsdagshow.

14.00 uur
We zijn live! Kijk hieronder mee!

13.45 uur
De Grote OPEN Koningsdagshow gaat zo beginnen! Kijk je mee?

Deze mevrouw heeft kraam die meer groen en rood kleurt dan oranje. “Het is misschien wat vroeg in het jaar, maar we verkopen kerstspullen.”

13.00 uur
Koningshuisfan Arno Tax-Pointer was de afgelopen twee jaar door corona niet in staat in de buurt van de koninklijke familie te komen met Koningsdag. Vandaar dat hij zijn huis toen maar in oranjesferen omtoverde. Dit jaar is hij uiteraard in Maastricht. Hij stuurde ons deze zonnige foto’s.

Vanochtend zat iedereen al klaar op de Westersingel! OPEN collega James maakte dit filmpje vanuit de tram op de Westersingel.

12.45 uur
In het Liskwartier in Noord is de Liskids Koningsdag met vrijmarkt hartstikke gezellig!

 

12.30 uur
Veel Rotterdammers brengen vandaag door met een kleedje op straat vol met oude spullen. Op het ene kleedje vind je prachtige vintage juweeltje en bij de tafel ernaast kom je iets lekkers tegen. Wij zijn benieuwd naar wat Rotterdammers allemaal te verkopen hebben!

Willemijn en haar vriend verkopen heerlijke mimosa’s en de Rotterdammer naast hen leegt zijn kledingkast.

Jay Jay hoopt op de vrijmarkt af te komen van boeken en kleding. Lente en Flo verkopen onder meer knuffels.

Sascha en Laura verkopen hun meuk op de vrijmarkt op de Nieuwe Binnenweg.

12.00 uur
We maken ons klaar voor de Grote OPEN Koningsdagshow!

 

11.00 uur
Iedereen heeft er zin in vandaag! Op sociale media komen de leukste ‘Fijne Koningsdag’-wensen en memes voorbij. Hieronder een paar op een rijtje!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RET (@retrotterdam)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rotterdamse Memes (@rotterdamsememes)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Donner (@donner_rotterdam)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Olli® (@ollimania)

10.30 uur
Wie gisteravond of vanochtend zijn of haar auto in een ‘verboden te parkeren’-vak zette, komt terug bij een leeg vak. Logisch, de auto’s zijn vanwege de verordening weggesleept. Maar, vandaag is dat extra zuur; je kunt je auto pas morgen ophalen, want de gemeenteambtenaren zijn vandaag vrij.

10.10 uur
De vrijmarkt is door heel de stad al in volle gang! Op het Eendrachtsplein kun je voor één euro je nagels oranje laten lakken door Adrianna!

En op het Heemraadsplein verzamelt Floor Rotterdamse woorden in ruil voor een aardbei. Van die verzamelde woorden hoopt ze aan het eind van de dag een lied te kunnen maken!

10.00 uur
Hoe ging Koningsdag er 100 jaar geleden aan toe? Dat zie je op de beelden van het polygoonjournaal van 1922 van het Stadsarchief, getweet door Then & Now Rotterdam.