Illustrator Nathan van der Veer: ‘Als ik vrij kan tekenen word ik helemaal blij’

Nathan is een Rotterdamse illustrator en tekent er op los. Dat is niet altijd zo geweest, via omzwervingen met baantjes in de haven kwam hij er uiteindelijk achter dat hij het liefst wilde tekenen. Inmiddels heeft hij al een graphic novel op zijn naam staan en staan zijn kunstwerken in boekhandel Donner aan de Coolsingel.

De tekst gaat verder onder de video.

“Ik tekende als kind al veel. De mensen zeiden dan altijd: ‘Daar moet je iets mee doen.’ Maar wat? Dat zeiden ze er niet bij. En in die tijd had je nog geen internet dus kwam je niet zo snel in aanraking met de kunstacademie. Dus ik ben heel lang vrijetijds tekenaar geweest”, begint Nathan te vertellen. Hij groeide op in Pendrecht waar hij begon met tekenen voor een lokale kinderkrant. “Ik heb ze zelfs nog bewaard. Het was een vanuit het wijkgebouw georganiseerd kinderkrantje. Daar schreven twee volwassenen aan en de rest werd door kinderen gedaan. Dat was heel leuk en toen kon ik dus eigenlijk al heel wat tekenen. Ik verkocht de strips zelfs aan kinderen in de buurt”, blikt hij terug. Uiteindelijk wilde hij na de middelbare school graag op zichzelf gaan wonen.

Hij werkte in allerlei verschillende baantjes om aan geld te komen. “Ik heb in de haven met containers gewerkt en werkte mezelf langzaam op tot logistiek medewerker en afdelingshoofd. Het werd op een gegeven moment echt een kantoorbaan. Dat kon ik wel een jaar volhouden, maar het was geen tekenen. Ik kon dat niet de rest van mijn leven blijven doen.” Zo kwam hij er in zo’n 5 á 6 jaar achter wat hij allemaal niet wilde. Toen kwam uiteindelijk de kunstacademie op zijn pad. Inmiddels maakt hij de lay out van vinylplaten voor Universal Music, maar ook kleine kunstwerkjes voor Pakje Kunst in boekhandel Donner en zet hij zijn tekenkunsten op talloze manieren in. “Ik vind het fijn om vrij te tekenen en dat kan ik in dit werk nu doen. Daar word ik helemaal blij van”, besluit hij.