Lokale ondernemers bundelen krachten en bedenken de boodschappenbox

Verschillende Rotterdamse ondernemers, waaronder Jordy’s Bakery, Floating Farm, Landzicht, Jack Bean, Kaapse Brouwers en Booij Kaasmakers hebben een support your locals-box samengesteld. In de box zitten van alle ondernemers producten, van brood en melk tot bier en sauzijnenbroodjes. 

Voor ondernemers is het niet makkelijk om het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. Door heel Rotterdam verzinnen ondernemers oplossingen om hun klanten toch te kunnen bedienen, want de ondernemers moeten de deuren gesloten houden. 

Tjomme Zijlstra van Kaapse Brouwers vindt het pittig: “We leveren 80 procent aan de horeca en we hebben zelf horeca. Het is wel spannend.” Voor Paul van den Hooven van Wild Vleesch zijn het ook heftige tijden: “Ik ben meer dan de helft van m’n omzet kwijt. Het is hard werken om dingen voor elkaar te krijgen daarom is dit initiatief gewoon super leuk.” 

Boxen snel uitverkocht
De support your locals-boxen worden online verkocht en dat gaat goed: binnen een dag waren de boxen uitverkocht. Dit soort boxen zorgen ook weer voor minder drukte in de winkels, vertelt initiatiefnemer Bibianne Roetert: “We willen eigenlijk zorgen dat mensen even de deur niet uit hoeven met dit pakket.” 

Door het initiatief krijgen de ondernemers hun enthousiasme terug, die door de crisis verdween, zegt Paul van den Hooven. “Eigenlijk geeft het energie. Waar ik een week zoiets had van: ‘hoe gaat dit aflopen?’ Ik werk me de schompes maar dat vind ik helemaal niet erg.”

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Y-FzUvlMY9A” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Mooie Boules
Een andere horecazaak met een creatief initiatief is Mooie Boules. Dit is normaal een speeltuin voor volwassenen. Bezoekers kunnen er jeu de boulen, karaoke zingen, eten en drinken. Mooie Boules heeft vestigen in Delft, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. De “speeltuin” aan de Vijverhofstraat is gesloten, maar met met de pakken neerzitten doen ze niet.

De volgende dag ‘staken we direct  de koppen bij elkaar’, vertelt Daan van Hal van Mooie Boules en kwamen met een nieuw idee: Mooie Boules bij je thuis. Via de website zijn er  ‘speelthuis pakketten’ te bestellen die bestaan uit vier kaart, dobbel- óf bordspellen te bestellen. Het is ook mogelijk eten en drinken toe te voegen aan het pakket. 

Om de sfeer thuis nog verder te verhogen gaat Mooie Boules Disco doen op afstand. Mensen kunnen zichzelf filmen terwijl ze dansen om zo toch de sfeer positief te houden. Op Spotify staat een afspeellijst van Mooie Boules met de leukste karaokenummers. “Paniek is er niet. We komen er sterker uit. Ik maak me er geen zorgen over. We hebben dagelijks overleg.”  Volgens Daan is het mooie aan de situatie dat de creativiteit van ondernemers weer wordt aangeboord. 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ttoxrwy9F-s” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Culturele ontmoetingsplaats Weelde
Achter het Marconiplein ligt Weelde en normaliter is er op dit terrein van alles te beleven. Het is een culturele ontmoetingsplaats, er worden evenementen georganiseerd, je kunt er een hapje eten en er is een stadsstrand. “Het wordt heel erg spannend voor ons. Ik hoop dat we het halen”, zegt Kim Pieters, mede-oprichter van Weelde in een vlog. 

Samen met zakenpartner Kelly Vincent is ze met een plan gekomen: “We hebben de afgelopen week thuis gezeten en nagedacht: ‘wat kunnen we hier het beste mee doen?’  De oplossing om toch nog geld te verdienen hebben ze gevonden. Op de website kun je geld doneren. Je kunt een hoedje of een waaier bestellen waar ‘Weelde’ op staat. 

Voor wie nu al uitkijkt naar het moment dat het normale leven doorgaat, kan alvast dranktegoed of een passe-partout kopen om op de gastenlijst te komen van evenementen. Steffan Hofland, communicatiemedewerker van Weelde blijft positief: “We gaan stug door.” De evenementen worden verplaatst naar later in zomer. “We steken nu tijd in het plannen, maar we weten niet zeker of het doorgaat. Ik denk dat mensen wel weer zin hebben in een feestje als de crisis voorbij is.”

<iframe src=”https://player.vimeo.com/video/400184942″ width=”640″ height=”335″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; fullscreen” allowfullscreen></iframe>

<p><a href=”https://vimeo.com/400184942″>WIJ WEELDE DOOR!</a> from <a href=”https://vimeo.com/user100386066″>Weelde Rotterdam</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat