Maaibeleid Stadsbeheer zorgt voor vraagtekens: maaischema op een rijtje

Verontwaardiging op twitter: Stadsbeheer Rotterdam maait een berm en dat is slecht voor de biodiversiteit en bijen. “Bedankt hoor gemeente ⁦@rotterdam⁩ Alle bloemen omgemaaid. Ook namens de bijen en de hommels. Alles weg. Nondeju,” laat Ron van Zeeland weten op twitter. Waar oud-wethouder Judith Bokhove op reageert: “Nee!!! We hadden het er nog recent over…….” Maar, als we een rondje door de stad doen zien we dat er bepaalde stukken zijn die altijd kort gemaaid zijn en dat er ook andere stukken zijn die eigenlijk altijd vol met wilde plantjes staan. Dus, hoe zit het eigenlijk met het maaibeleid van Gemeente Rotterdam en wordt daarin rekening gehouden met de bloemetjes en de bijtjes?

Om te bepalen hoe vaak er gemaaid wordt kijkt Stadsbeheer niet alleen naar de soort planten die er staan, maar ook naar de locatie en de beoogde uitstraling. In het Centrum wordt het gras, bijvoorbeeld bij het Centraal Station, tot wel dertig keer per jaar gemaaid. ‘Kijkgroen’, dus bermen en langs waterkanten, krijgen ongeveer tien keer per jaar een maaibeurt, terwijl speelgras er twintig keer aan moet geloven.

Op sommige plekken hanteert Stadsbeheer ‘natuurvriendelijk grasbeheer’. Zo is er een zogenoemd bijenlint aan de Gordelweg; een twee kilometer lange strook door Rotterdam Noord vol met bloemen en planten waar bijen en andere insecten graag op afkomen. Deze strook groen wordt gemaaid op behoefte. Er wordt dus een keer in de zoveel tijd gekeken per vak gekeken of het nodig is om deze te maaien. Door afwisselend te maaien blijft de lint bloemrijk en krijgen zaden kans om de ontkiemen tot nieuwe bloemen. En natuurlijk kennen we ook de maaischaapjes, zoals die van het Dakpark.

Wat betreft de specifieke locatie van de eerder genoemde tweet, de kruising van de ‘s Gravendijkwal en de Rochussenstraat: we hebben Stadsbeheer Rotterdam gevraagd wat het maaibeleid daar is.

Alles over het maaibeleid vind je hier.

Foto: Ron van Zeeland