Maaltijden van Chris en Thea vallen in de smaak in Overschie

Chris is vier jaar vrijwilligster in ouderenflat Abtshove in Overschie. Ze begeleidde er veel activiteiten, maar die vielen vanwege de coronasituatie weg. Daarom besloot ze samen met haar collega Thea voor de bewoners van de flat te koken. Het begon bij kippensoep voor een aantal bewoners, maar inmiddels is het zo uit de hand gelopen dat een vierkoppig team wekelijks tot wel honderd maaltijden kookt.

“Het begon allemaal met een kippensoepje voor enkele bewoners”, vertelt Chris. Samen met Thea, die namens welzijnsstichting Wilskracht Werkt werkzaam is in de flat, kwam ze op het idee om iets te koken voor enkele bewoners. De coronasituatie maakte immers dat veel ouderen bang waren om nog de deur uit te gaan om eten te kopen. 

Al gauw nam het aantal geïnteresseerden toe en de groep kokers bestaat inmiddels uit vier personen. Samen koken ze wekelijks 100 maaltijden voor 55 personen. “Sommige bewoners bestellen immers voor twee dagen en zetten dus een maaltijd in de koelkast”, aldus Chris.

Donaties
De maaltijden kosten rond de drie euro. “Soms krijgen we spontane donaties van mensen, zoals verse oliebollen of toetjes. Laatst kwam er een mevrouw langs die samen met haar dochter allemaal kleine cadeautjes in elkaar had geknutseld”, vertelt Thea terwijl ze een bak met 50 speklappen op het aanrecht zet.

Voor de bewoners zijn de maaltijden erg welkom. “Ik kan niet lang staan en daarom kan ik niet zelf koken”, vertelt bewoonster Tonny, die met gezondheidsproblemen kampt. “Elke week belt Thea me op en dan vertelt ze wat er op het menu staat. Dan houden we ook meteen een praatje, waar ik me altijd weer op verheug.”

Het eten vindt ze heerlijk. “Het doet me denken aan vroeger. Bij de slager heb ik ook wel eens eten gekocht, maar dat smaakt allemaal hetzelfde. Dat heb ik hier niet bij. Ze koken echt met hun hart.”

Facebook
Chris is behoorlijk actief op Facebook met het plaatsen van foto’s van de maaltijden. Daar wordt vervolgens door de bewoners die met social media kunnen omgaan flink op gereageerd. “Dan zitten mensen ‘s avonds te wachten tot ik weer foto’s plaats en naar aanleiding daarvan komen mensen ook weer bijvoorbeeld fruit langsbrengen of toetjes. Ja, ik heb het idee dat het heel erg leeft in Overschie’’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter