McGregor wint Poetry Slam in de badjas van zijn overleden vader

McGregor Spalburg is de nieuwe Kampioen Poetry Slam 2022. Samen met runner-up Kylie Martijn vertegenwoordigt hij volgend jaar onze stad tijdens het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in Utrecht.

“Ik ben het al het hele weekend aan het vieren! Ik zit echt nog op een roze wolk! Daar krijg me je voorlopig niet vanaf”, zegt Spalburg. Voor veel Rotterdammers is een McGregor een bekende verschijning in de scène van spoken word en poëzie. Hij was de frontman van de Nederlandstalige formatie Grillig. De band treedt regelmatig op, ze doen ook mee aan verschillende wedstrijden, maar het was elke keer nét niet en wanneer de band het slachtoffer wordt van een inbraak, stoppen ze ermee en begint McGregor aan de opleiding creatieve therapie die hij met succes afrondt.

Enorme klap
Dan, vijf maanden nadat McGregor is afgestudeerd, overlijdt zijn vader na een kort ziekbed. “Hij was 66, net drie weken met pensioen. Hij zat vol met plannen, wilde alleen nog maar dingen doen die hij leuk vond en dat kon dus niet meer. Dat was zo’n enorme klap! Ik heb toen besloten dat ik in mijn leven alleen dát wil doen waar ik goed in ben en waar ik beter in kan worden en dat is poëzie.”

Tijdens de finale van de poetry slam, is Spalburg senior er toch een beetje bij. McGregor treedt in deze beslissende laatste ronde op in een badjas. “Dat was de McGregor badjas van mijn vader, ook de pet die ik op had, was van hem. Het komt door hem dat ik daar stond. Hij was niet alleen mijn vader, ook mijn beste vriend, de enige persoon in mijn leven die mij écht zag, die mijn potentie ook zag.”

Artist life
Die potentie werd ook gezien door het aanwezige publiek dat ervoor zorgt dat McGregor volgend jaar Rotterdam mag vertegenwoordigen tijdens het NK Poetry Slam in Utrecht. Waar hij zich gedegen op gaat voorbereiden. Hij is gestopt met werken en woont een deel van het jaar in een tuinhuis om zich zo volledig op zijn kunst te richten. “I’m living the artist life. Ik heb echt het idee dat mijn tijd is aangebroken. Ik heb het financieel niet makkelijk, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Ik heb nu zelf twee kinderen en ik wil dat zij mij meemaken in mijn kracht. Ik moet het ze nog vertellen dat ik heb gewonnen! Ze hadden me wel gebeld om te vragen of ik kampioen was geworden, maar ze weten het nog niet! Ik ben zo benieuwd naar hun reactie!”