Met deze ‘crisiskaart’ op zak durft Tabitha de straat weer op

Met deze ‘crisiskaart’ op zak durft Tabitha de straat weer op

Mensen die de controle dreigen te verliezen, kunnen geholpen worden aan de hand van een crisiskaart. Op de kaart staat hoe anderen moeten reageren op het moment dat het minder goed gaat met een kaarthouder, bijvoorbeeld wanneer hij of zij kampt met suïcidale gedachten.

De kaart vertelt in zo’n situatie wie er moeten worden gewaarschuwd en welke medicatie de kaarthouder eventueel nodig heeft. Tabitha Mudde, crisiskaartconsulent bij Basisberaad heeft zo’n kaart en is er maar al te blij mee. 

Ze heeft onder andere suïcidale gedachten gehad. De crisiskaart geeft haar een veilig gevoel. “Mijn familie weet nu dat er goed gehandeld zal worden als het mis gaat wanneer ik de straat op ga”, vertelt ze.

Tabitha zet haar eigen ervaring in om anderen te helpen bij het opstellen van een crisiskaart. Zo heeft ze ook de Rotterdamse Christa van de Graaf geholpen. “De kaart zal mij helpen tijdens mijn werk op festivals”, vertelt Christa, die net als Tabitha anderen gaat helpen om crisiskaarten op te stellen door haar eigen ervaring in te zetten.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113 (24 uur per dag te bereiken).