Met deze expositie leer je bewoners kennen die de afgelopen 100 jaar ‘smaak’ gaven aan de Bergweg

Roland Vonk

Het pand van Studio de Bakkerij aan de Bergweg is in 2020 honderd jaar geworden. Vroeger was het de chocoladefabriek van Beukers & Rijneke, maar in 2013 werd het een klein theater voor jonge theatermakers en acteurs. In honderd jaar is er veel gebeurd, in het pand en met de mensen in de buurt. Genoeg te vertellen dus en daarom kun je vanaf vandaag al lopend genieten van ludieke figuren en prachtige verhalen op de Bergweg, in de expositie ‘Smaakmakers’.

Verhalen delen ondanks corona
Als een ode aan alle mensen, gebeurtenissen en verhalen die de Bergweg de afgelopen 100 jaar heeft meegemaakt, bedacht het team van Studio de Bakkerij om er een voorstelling over te maken. Met dit plan gingen ze de wijk in om verhalen te verzamelen en deze schatkist bleek zonder bodem. Het oorspronkelijke idee was om een aantal verhalen op te voeren, waarbij locaties op de Bergweg als decor zouden dienen. Naarmate de situatie omtrent corona verslechterde, bedacht het creatieve team een andere manier om de verhalen toch te kunnen delen: een buitenexpositie.

Smaakmakers Janine Wegman – ‘vrouw met een foutje’
Een voorbeeld van een uniek persoon die ‘smaak’ gaf aan de Bergweg in de jaren 90, is Janine Wegman. De ‘vrouw met een foutje’, zoals ze zichzelf omschreef in een contactadvertentie. Het leven van Janine, die opgroeide als Rinus, was een grote performance. Op de Bergweg vond ze haar identiteit en ontpopte ze zich tot goochelaar, organiste, ‘universeel artieste’ en cultfiguur.

Ook haar foto zal op een groot spandoek te zien zijn tijdens de expositie. Een QR-code verwijst je daarna door naar de website, voor het hele verhaal. Door middel van foto’s, video’s en geluidsfragmenten duik je in de wereld van Janine op de Bergweg rond 1992.

Wie, wat, waar?
Een seksuoloog uit de preutse jaren 50, verhalen over ziekenhuis Eudokia en een ode aan de overvloed aan cafés op de Bergweg, maken de expositie compleet.

Van 29 december tot 04 januari worden de spandoeken tijdelijk weggehaald, om de kans op beschadigingen door vuurwerk met de jaarwisseling uit te sluiten.

Foto’s door: Roland Vonk