Met deze game kun je zelf Rotterdam inrichten

Als er in Rotterdam weer eens gebouwd wordt heeft iedereen in de stad er wel een mening over. Met een game, ontwikkeld door journalistiek platform Vers Beton, kun je nu zelf aan het roer staan en de stad inrichten op jouw manier.

Het klinkt makkelijker dan het is, maar volgens maakster van de game, Margot Smolenaars, is het spel ook vooral bedoeld om de complexiteit te tonen die gepaard gaat bij de beslissingen over de stad. In de game heeft elke keuze die je maakt een consequentie. Wil je bijvoorbeeld de focus leggen op de Laurenskerk in de stad, dan wordt de markthal niet gebouwd, met alle gevolgen van dien.

Smolenaars was als journalist vooral benieuwd naar hoe grote bouwprojecten in de stad ontstaan en worden uitgevoerd. En wie nou eigenlijk de beslissingen neemt. Naast dat ze er over geschreven heeft wilde ze het onderzoek ook beeldend maken en toegankelijk. Zo kwam ze uit bij deze game.

Ze is ruim 6 maanden bezig geweest met research en het maken. Veel lezen en lange interviews met mensen die betrokken waren en zijn bij de ruimtelijke ordening in Rotterdam. En niet iedereen was zo gretig om mee te werken om het naadje van de kous te laten zien.

De meest interessante zaak die in de game behandeld wordt vindt Smolenaars die van de Markthal. ‘’Het is een wonder dat dat ding er staat. Het is gebouwd in crisistijd en ze zijn begonnen met het bouwen van de parkeergarage met het idee dat zich vanzelf wel iemand zou aanmelden om de markthal er boven te bouwen. Echter de crisis escaleerde, de bouwsector kreeg klappen. Maar op het allerlaatste moment meldde zich een investeerder die het wel zag zitten om toch die markthal te bouwen. Dat is dus echt een grote gok geweest.
 
Klik hier om het spel te spelen!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter