Anita en Ibrahim verkopen Palestijnse producten: “Een daad van solidariteit”

Vanuit hun huis in Hillegersberg-Schiebroek helpen Anita en haar man Ibrahim Palestina door middel van een webshop. Met de verkoop van 100% Palestijnse producten hopen ze plaatselijke ondernemers in deze tijden een handje te helpen. En het gaat goed, want de laatste weken moeten er veel pakketten worden ingepakt en opgestuurd. Het is volgens Anita voor veel Nederlanders een daad van solidariteit. “Zeker wanneer mensen niet precies weten waar ze naartoe moeten om te helpen.” En Anita benadrukt: “De webshop is zonder winstoogmerk.”

Op de telefoon van Anita staan zondag 50 bestellingen open. Allemaal toekomstige pakketjes die variëren van alleen olijfolie, zeep, keramiek, een Palestijnse vlag of een combinatie daarvan. De webshop Fairtrade Palestine van Anita en Ibrahim begon ongeveer anderhalf jaar geleden met de verkoop van alleen olijfolie en dadels. “En het ging op een gegeven moment zo goed dat we hebben uitgebreid met bijvoorbeeld zeep, keramiek en za’atar.”

‘Importeren is moeilijk’
Dat de producten uit Palestina komen, zorgde eerder al weleens voor vertragingen of problemen. Sinds de situatie in het land is geëscaleerd is dat alleen nog maar lastiger geworden. Anita: “Op dit moment is het niet mogelijk om producten te importeren. Het hele dorp is omsingeld en niemand mag erin of eruit zonder toestemming van het bezettingsleger” Het zijn dan ook de laatste flessen olijfolie die op tafel staan

In bovenstaande video vertelt de van oorsprong Palestijnse Ibrahim uitgebreid wat de situatie in het Midden Oosten met hem doet: “Weinig mensen weten wat er echt gaande is.”

‘Het is geen conflict en het is niet complex’
Voor Ibrahim is de huidige bezetting persoonlijker. De van oorsprong Palestijn woont nu ruim 30 jaar geleden in Nederland en voelt nog altijd mee met het lot van duizenden landgenoten: “Je bent bloedverwanten.” Hij kan moeilijk kijken naar hoe er over de oorlog wordt gesproken. “Als je de beelden ziet dan valt je wereld in elkaar. Niet alleen door de bommen, maar ook door de reacties van bijvoorbeeld wereldleiders. We worden weggezet als terroristen en er wordt niet gesproken over een bezetting. Weinig mensen weten wat er echt gaande is.”

In het nieuws wordt vaak gesproken over een complex conflict. Maar: “Ik vind het ook geen conflict”, gaat Ibrahim verder. “en het is eigenlijk totaal niet complex. Op een taalkundige manier wordt de bezetting witgewassen.” Volgens hem wordt de bezetting hierdoor keer op keer verlengd. Er is te weinig context: “Ook nu weer. Het is begonnen op 7 oktober, maar het is 75 jaar geleden al begonnen. De situatie is sindsdien alleen maar slechter geworden.”

Anita vertelde bij EditieNL over de zogenoemde Arafatsjaal. Een verzetssjaal die binnen no-time uitverkocht raakte: “Solidair met Palestina.”

‘Dubbel gevoel’
Het voelt voor het echtpaar dubbel dat de zaken goed gaan. Ibrahim: “Het voelt goed en wij moeten blijven doorgaan. We kunnen alleen rekenen op onszelf. Je krijgt niets voor niets, want de weerstand van machtige landen is groot.” Op deze manier hoopt Ibrahim samen met Anita een verschil te maken: “Zoveel mensen zijn solidair met Palestina. Ze weten vaak niet wat ze moeten doen en het kopen van een product is een daad van solidariteit.”