Graan begint steeds schaarser en duurder te worden mede vanwege de oorlog in Oekraïne. In dat land wordt namelijk verreweg de meeste graan geproduceerd voor landen over de hele wereld. De familie van Leen-Arie van Driel Kluit leeft al 4 generaties als molenaars. Hun molen ‘De vier winden’ in Rotterdam-Terbregge draait nu dan ook op volle toeren.
Aan de rivier de Rotte staat ter hoogte van de Terbregse Rechter Rottekade de monumentale molen fier in de wind. De wieken draaien, maar echt graan wordt er binnen niet meer gemalen. Wel wordt het product er verpakt. En dat is nodig ook. “Het is de laatste drie weken veel drukker geworden”, stelt molenaar Debra. Samen met haar man Leen-Arie werken ze zich het schompes om de vraag aan te kunnen. “Het is hetzelfde effect als wat we hadden toen de pandemie twee jaar geleden ongeveer losbarstte”, vergelijkt Leen-Arie de huidige drukte met de ‘paniek’ die toen ontstond. “Het is pure paniek. We zijn ook niet de enige waar dit gebeurt. Dit gebeurt bij collega’s in heel Nederland”, vertelt de molenaar.
Zo heeft hij naar eigen zeggen zelfs een keer een briefje van honderd euro aangeboden gekregen, terwijl er in principe nog genoeg bloem te koop was. “Dat ga ik mijn kleinkinderen nog vaak vertellen”, grapt hij. “Het is bizar wat er gaande is”, stelt hij nuchter. In de winkel onderin de molen is het druk. Het is een komen en gaan van mensen. “Ik heb wel een extra pakje bloem gekocht. Ik dacht: Je weet het niet hé”, vertelt een van de klanten doelende op de mogelijk aanstaande tekorten.