Moluks Monument Lloydkade komt steeds dichterbij

Twee kunstenaars zijn geselecteerd voor het ontwerpen van het Moluks Monument op de Llloydkade. Jaïr Pattipelohy en Yoram de Kock presenteren hun ontwerpen op zaterdag 25 juni in het Maaspodium: het publiek geeft dan feedback aan het bestuur van Stichting Landelijk Moluks Monument. Zij bepalen uiteindelijk wie het monument gaat maken.

Stichting Landelijk Moluks Monument is sinds 2021 actief bezig om een monument te realiseren aan de Lloydkade in Rotterdam. Dit begon met het informeren en bekendmaken van het initiatief en daarna werden crowdfunding en donaties de volgende stap. Na de oproep in 2021 kwamen ook 11 aanmeldingen binnen van geïnteresseerden die ideeschetsen maakten voor het ontwerp van het monument. Inmiddels zijn hiervan twee kunstenaars geselecteerd; Jaïr Pattipelohy en Yoram de Kock. Zij vertellen op zaterdag 25 juni meer over hun ontwerpen tijdens een bijeenkomst in het Maaspodium. Het publiek mag hierbij hun reacties achterlaten voor het bestuur van Stichting Landelijk Moluks Monument. Hierna wordt de definitieve keuze voor het ontwerp gemaakt.

In 1951 meerde de eerste passagiersschepen vanuit de Molukken aan op de Rotterdamse Lloydkade. Ongeveer 4000 Molukse KNIL-militairen en marinemannen met hun gezinnen (in totaal 12.500 personen) kwamen op dienstbevel per scheepstransporten naar Nederland. Om die reden is de Lloydkade dan ook de aangewezen plek voor het Molukse monument.

Het monument is bedoeld als herkenningspunt van de Molukse gemeenschap en als uitnodiging om meer over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland te leren. Daarnaast wil Stichting Landelijk Moluks Monument ook dat het monument een verrijking wordt voor de stad Rotterdam en de bewoners van de Lloydkade zelf. De inbreng van de Rotterdammers en Molukse gemeenschap is hierbij erg belangrijk. Daarom is er gekozen voor een bijeenkomst die voor iedereen toegankelijk is en waar ook een mogelijkheid is tot het geven van feedback. Yordi Tahamata, Stichting LMM; “Een opvallend groot deel van de tweede generatie wil iets tastbaars om deze periode uit de geschiedenis te herdenken. Er bestaan veel plaatselijke monumenten en wij hopen met dit monument ook landelijk wat meer aandacht te kunnen geven aan deze periode.”

Stichting Landelijk Moluks Monument streeft ernaar tussen 21 Maart en 21 Juni 2023 het beeld op de Lloydkade te kunnen onthullen.

Fotograaf: Paul Blahowetz