Mondgezondheid kinderen in IJsselmonde het slechts, in Hillegersberg-Schiebroek het best

Wetenschapper Lea Kragt van het Erasmus MC doet onderzoek naar de mondgezondheid bij Rotterdamse kinderen. Het onderzoek is onderdeel van de Generation R studie waarbij kinderen worden gevolgd vanaf de zwangerschap. Op 6-jarige leeftijd zijn er voor het onderzoek foto’s gemaakt van de gebitten van kinderen.

“Wij tellen alle gaatjes op en dan gaan we met een statistische analyse kijken welke kinderen meer of minder gaatjes hebben.” Uit dit onderzoek is gebleken dat Turkse en Marokkaanse kinderen 3x zoveel kans op gaatjes hebben. De hoeveelheid gaatjes bij kinderen verschilt enorm per wijk. Zo hebben 53% van de kinderen in IJsselmonde gaatjes en in Hillegersberg-Schiebroek zijn dat er 23%. “Ik ben geïnteresseerd in de mondgezondheid van Rotterdamse kinderen, omdat ik mondgezondheid heel belangrijk vind voor de algemene gezondheid.” Lea is aanwezig bij Science Open. Tijdens dit evenement gaat ze een experiment doen. Het publiek kan ook naar de bacteriën in hun mond kijken. “Ik zou zeggen kom gewoon langs om naar het experiment te kijken.”

Science meets City
Op vrijdag 28 en zaterdag 29 september wordt het wetenschapsfestival Science Hotel & Science Open georganiseerd. Op het evenement ontmoeten wetenschappers, kunstenaars en publiek elkaar. Met o.a. mini colleges, workshops en experimenten wordt de kennis van het Erasmus MC toegankelijk gemaakt voor alle Rotterdam. Het doel van het evenement is dan ook verbinden.

In de aanloop naar dit evenement maakt OPEN Rotterdam de serie Science in the City. Hierin maken we kennis met een aantal wetenschappers die deelnemen aan het programma. Elk doen zij onderzoek naar een bepaald onderwerp.

Science Hotel & Science Open wordt georganiseerd in het het kader van het 21e Lustrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Kijk voor meer informatie op https://www.eur.nl/over-de-eur/lustrum/science-hotel-science-open

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter