Muur Wunderbar op Witte de With mag roze kleur niet houden

Bar Wunderbar aan de Witte de Withstraat maakte woensdag via Facebook bekend dat ze hun geliefde roze muur een andere kleur moeten verven. De bar heeft geen vergunning om het monumentale pand te ‘versieren’ en kreeg daarom van Bouw en Woningtoezicht de opdracht om het pand terug te brengen in de originele staat. De muur moet uiterlijk 21 juni weer grijs zijn, tot ongenoegen van veel Rotterdammers.

Net voor de eerste lockdown lag een verzoek van Bouw en Woningtoezicht bij de bar op de mat met het bericht dat de muur geen roze – de huiskleur van stg. WORM en Wunderbar – kleur mag houden. Oorspronkelijk wilde Wunderbar de muur gebruiken voor een kunstproject. “Maar met corona, thuiswerken, onzekerheid, deadlines van subsidiënten, het op touw zetten van een streaming evenement en bekommeringen van degene die het contact over de roze plint met Bouw en Woningtoezicht had, is van het kunstproject niets gekomen”, vertelt Mark Molenaar, bedrijfsleider van Wunderbar.

Door alle corona hectiek is het verven van de muur daarna bij Wunderbar erbij ingeschoten. Totdat anderhalve week geleden de medewerkers een brief ontvingen met een aankondiging dat ze een dwangsom opgelegd krijgen als de muur niet aangepast wordt. “Eer dat de brief op de juiste plek was beland waren we al een week verder en toen postte ik het bericht op de Wunderbar Facebook pagina”, aldus Mark. De verf is inmiddels binnengekomen. 

Tekst gaat verder onder Facebook post.

Een stukje geschiedenis
De muur van het pand is niet zomaar roze geverfd. In eerste instantie wilde Wunderbar een duidelijk onderscheid maken tussen hun eigen terras en dat van de buren van café NRC. Daarnaast speelt volgens Mark mee dat in het ’zijstraatje van de Witte de With’ veel dealers hangen. “Buiten werden gasten verbaal en fysiek lastig gevallen en wanneer WORM geen nachtprogramma had en de lichten om 02.00 uur uitgingen, was het erg donker in de straat.” Een duistere straat met dealers en verdwaald uitgaanspubliek van WORM zou de sfeer ook niet ten goede komen.

Reden genoeg om het zijstraatje dan ook op te vrolijken. “Daarom hebben we de plint roze geschilderd en toen we toch bezig waren, pakten we de voorzijde ook gelijk mee. De huisbaas was akkoord.”