Muzikale odes aan Rotterdam Zuid en het Noordereiland

Rotterdamse gelegenheidsband ‘The Blueband’ maakt een volkslied voor Rotterdam Zuid. Afgelopen week namen ze de videoclip hiervoor op. Ook het Noordereiland staat dit weekend in het teken van muziek: de eilandbewoners zingen over de geschiedenis van dit eiland in de Maas. Op zondag 25 september brengen ze de Opera, voor de tweede keer, ten gehore in de Fruitvis, in het M4H kwartier.

Zuid, Zuid, Rotterdam Zuid
Geboren en getogen Zuiderlingen John Boggel, Edwin Smit, Sandra Koch en Jeannette Melsen kennen elkaar al sinds hun jeugd. Ze groeiden samen op in de Kiefhoek, in de wijk Feijenoord. Sinds ongeveer driekwart jaar vormen de jeugdvrienden ‘The Blueband’. Deze gelegenheidsband werd opgericht door John om een volkslied te maken voor Rotterdam Zuid. De Zuiderlingen merken dat hun stadsdeel nog steeds niet de erkenning krijgt dat ze verdient. Er zijn verschillende liedjes geschreven over Rotterdam en andere wijken maar nog niet genoeg over Rotterdam Zuid.

De bandleden zijn trots op hun ‘wijkkie’ en schreven daarom een volkslied om het imago op te krikken: Zuid, Zuid, Rotterdam Zuid. Jeanette Melsen zegt hierover: “Dit is een lied waar iedereen Zuiderling zich in herkent, jong en oud, op Zuid geboren of in den verre! Het lied zorgt voor verbinding tussen alle wijken op de Zuidzijde. We willen laten horen dat we trots zijn op Zuid want op Zuid gebeuren ook mooie dingen! Wij zijn trots op de plek waar wij geboren zijn.”

Een deel van de videoclip voor het lied werd deze week opgenomen in Cafe ‘T Vinkje in Charlois, een cafe met een mooie historie, ook bekend als de huiskamer van Zuid.

Goed doel
Zodra de videoclip uitkomt, over een paar weken, zal deze worden gepromoot in verschillende wijken op Zuid. Ook steunen de jeugdvrienden een goed doel met deze actie; een deel van de opbrengsten wordt gedoneerd aan de Vogelklas Karel Schot, aan het Afrikaanderplein, dat zich al sinds 1950 inzet als opvangcentrum van vogels en andere dieren.

Noordereiland Opera
De Noordereiland Opera start in 2010 als De Scheepsopera Noordereiland. Als aanvulling op een concept van Kunstenaar Joe Chillen werd dit operakoor opgericht. Het begon als een project met één akte en breidt elk jaar verder uit. Inmiddels bestaat het koor uit ongeveer 17 leden waarvan het merendeel bewoners zijn van Noordereiland.

Groot verlies
De organisatie van de Opera lag in 2021 enige tijd stil vanwege het onverwacht overlijden van dirigente en inspirator Ita Luten. Zij wordt tijdens deze Opera geëerd met een lied dat door koorlid en voorzitter Hans Kok is geschreven: ‘Zwarte Vlinder’.

Van Noord(ereiland) naar West
Sinds de zomer van 2022 kwamen de koorleden weer bijeen om te repeteren voor de optredens van 18 September en 25 September. Dit jaar brengen ze een opera die de geschiedenis van het Noordereiland vertelt. Het koor zingt over bekende namen uit de scheepvaartgescheidenis zoals Van der Tak, Burgemeester Hoffman, Pincoff en Stieltjes. Namen die de Rotterdammer dagelijks kan zien op straatnaamborden op het Noordereiland en in Feijenoord. Het eerste optreden vond plaats in het Hulskamp gebouw en was een groot succes. Er moesten stoelen worden aangesleept om de omvang van het publiek te kunnen placeren. Op zondag 25 September is de Opera nog een keer te zien in de Fruitvis, in het M4H kwartier in Rotterdam West.

Waarom moeten Westerlingen naar een Opera komen over het Noordereiland? “Het eiland is een unieke plek in Rotterdam, het speelde een belangrijke rol in de scheepshistorie van de stad. Ooit was het een zandplaat, daarna een galgenveld (waar criminelen uit de scheepvaart werden opgehangen red.) en door de aanleg van een kanaal werd het los getrokken van de wijk Feijenoord. Het eiland speelde ook een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft Rotterdam meer op de kaart gezet als havenstad”, zegt PR medewerker Annette de Bus. Ook zien veel Rotterdammers, volgens haar, het eiland voornamelijk als ze over de twee bruggen richting Feijenoord gaan. Dit vind Annette zonde: “Tussen alle bruggen is het Noordereiland een oase van rust en het is een prachtige plek om te wandelen.”