Na verdwijnen bloemenwinkel, viswinkel, juwelier en slijterij, nu ook geen slager meer op Rozenburg


Het verdwijnen van de winkels op het eiland zorgt voor onrust op Rozenburg nu de slager ermee ophoudt. Eerder verdwenen de juwelier, de kaaswinkel, de bloemenwinkel en een bakker. Alternatieven zijn er, maar hoelang nog? Dat is een vraag die speelt onder de dorpsgangers. “Er is geen ‘gemakkelijke’ oplossing”, zegt een bewoner.

Slagerij van Leeuwen stopt ermee. De slager zelf liet weten geen behoefte aan publiciteit te hebben. Hij deed al geen kerstleveringen meer. De sluiting van deze lokale ondernemer is al de zoveelste van een reeks in korte tijd. Het is niet dat er in het dorp bepaalde dingen niet meer te verkrijgen zijn, want er zijn alternatieven: Zo is de juwelier gesloten, maar is er nog wel een goudsmid. Na het weggaan van Bakkerij Klok bleven er nog twee bakkers over. De slijterij is gesloten, maar er is nog een mini slijterij in de supermarkt. Na het vertrek van bloemenwinkel Lentink van de Emmastraat is er nog De Carlton op het Raadhuisplein. Desondanks zijn de Rozenburgers bezorgd. “Ik hoop gewoon dat er maatregelen gaan komen, het leven wordt duur maar moeten lokale ondernemers hieronder lijden?’’, zegt een bewoner.

Geen bloemetjes, dus ook geen bijtjes

Rozenburgers zijn niet te spreken over het verdwijnen van de grote hoeveelheid verdwenen winkels in hun dorp. Een aantal denkt dat het te maken heeft met de komst van nieuwe bewoners. “Veel nieuwe mensen in het dorp die minder te besteden hebben, shoppen niet lokaal”, legt een Rozenburger uit. Voor hen zijn er namelijk alternatieven: “Kijk maar naar de drukte bij de Poolse supermarkt, die is 40% goedkoper.” Niet iedereen denkt dat dit de oorzaak is. “Ik vind het vooral erg jammer; leegstaande panden… de sfeer van zo’n dorp is dan gewoon weg.” Maar over een ding zijn ze het eens: “De hoge huurprijzen zijn echt niet te doen. Het leven wordt gewoon te duur.”
Winkeliersvereniging EMR heeft de gemeente Rotterdam al eerder dit jaar te hulp geroepen. Het resultaat hiervan is de komst van projectleider Marleen Strien-Trommelen en haar team, die een aantal aanbevelingen doen aan de dorpsraad van Rozenburg en het gemeentebestuur van Rotterdam om de omgeving aantrekkelijker te maken.