Nasleep brand AVR: Dioxines vrijgekomen en vuilnis Rotterdam naar Tilburg

Foto: Patrick Wanders

Door de brand bij afvalverwerker AVR die van donderdag tot zaterdag woedde, zijn dioxines vrijgekomen, meldt GGD Rotterdam-Rijnmond. Via roetdeeltjes verspreiden de dioxines over de omgeving. Voor bewoners en boeren rondom het bedrijf stelt de GGD een aantal dringende adviezen op.

Dioxines is een verzamelnaam voor een groep van chemische stoffen die bij (vuil)verbrandingsprocessen kunnen ontstaan. Door de Milieu Ongevallendienst van het RIVM is direct onderzoek gestart naar de aanwezigheid van dioxines in het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis, waar het meeste terecht zou zijn gekomen. Daar was de overschrijding van de toegestane hoeveelheid dermate hoog dat er nu ook onderzoek wordt gedaan buiten dit gebied.

Adviezen

Als je dioxine voor een langere tijd binnenkrijgt via je voeding, kan dit negatieve effecten hebben op je gezondheid. Daarom zijn er aan aantal adviezen van kracht:
– De veehouders in het gebied krijgen het dringende advies om koeien binnen te houden tot de aanvullende resultaten bekend zijn.
– Eet voorlopig geen eieren van hobbykippen.
– Groente en fruit goed wassen of schillen, vooral uit eigen tuin.

Rotterdams afval naar Tilburg

Om te voorkomen dat Rotterdam de komende weken in een vuilnisbelt verandert, gaat ons huisvuil tijdelijk naar Tilburg. Voor vier werken wordt 60.000 kilo aan vuilnis daar opgeslagen om vervolgens ergens anders verwerkt te worden.