Nelly Soetens was er altijd voor gastarbeiders in Rotterdam

Tijdens ons tijdelijk verblijf in Middelland maken wij als OPEN Rotterdam verhalen over deze bijzondere buurt. Een van die verhalen gaat over Nelly Soetens, ook wel bekend als Soete Nellie. Zij heeft veel gastarbeiders in de wijk maar ook in de rest van Rotterdam geholpen om hun draai te vinden.

“Tot op de dag van vandaag krijgen wij nog klanten binnen in onze zaak die eigenlijk vragen hoe het met Nel gaat omdat zij zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in hun leven”, begint Yeliz Kaya van patisserie Kaya aan de Middellandstraat. “Die mensen schromen niet om te vertellen hoe belangrijk het werk is dat zij voor hen gedaan heeft en hoe dankbaar zij zijn voor die dingen die dus jaren geleden zijn gebeurd”, vult ze aan.

Nelly is er zelf broodje nuchter onder. “Destijds was de grootste misstand de huisvesting. Als het om een groep ging die alleen bestond uit mannen werden ze ondergebracht in grote kamers. Ik wil het geen slaapzalen noemen, maar er waren 8 tot 12 mensen op één kamer. En ze hadden dan een stukje kast als ruimte voor hun spullen. Dat is natuurlijk geen leven. Dus eigenlijk was het mijn man die zei: “Dat moeten we aanpakken. Dat kunnen we niet dulden”, besluit Nelly.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat