Nesselanders kritisch over deze ‘onhandige’ plantenbakken op de stoep

Aan de Corsicalaan in Nesselande zijn vier plantenbakken geplaatst om fietsers te weren van de stoep. Dit leek de gemeente Rotterdam wel een goed idee, maar dat mensen in een rolstoel of scootmobiel de stoep moeilijk op en af kunnen, daar lijken ze even aan voorbij te zijn gegaan.

Volgens de gemeente zijn er in het verleden meerdere overlastklachten van bewoners, ondernemers en passanten binnengekomen. “De klachten gingen over het gebruik van het trottoir door fietsers en scooters en de onveilige situatie die dat kan opleveren”, vertelt stadsbeheer Rotterdam. In de buurt van de stoep is een ouderenzorgcentrum gevestigd. Er maken dus regelmatig personen in een scootmobiel gebruik van de stoep. Het Facebookkanaal Nieuws Nesselande plaatste daarom eerder al vraagtekens bij de plantenbakken. Daarop besloot Stadsbeheer de doorgang te vergroten van één meter naar de verplichte 1 meter 20, maar verder lijkt er weinig veranderd.

“De plantenbakken zijn vooral bedoeld om de snelle doorgang voor fietsers en scooters te bemoeilijken en te ontmoedigen. Hiermee wordt het gebruik van het trottoir veiliger. De ruimte tussen de plantenbakken voldoet inmiddels aan de geldende toegankelijkheidsrichtlijnen en hebben een doorgang van 1,20m breed”, vertelt stadsbeheer Rotterdam.

Omwonenden vinden het daarom nog steeds een onhandige stoep en vragen zich af wat het nut is van de plantenbakken. “Je kan er veel makkelijker met de fiets door dan met de rolstoel. Laat ze die dingen gewoon weghalen…”, schrijft een Rotterdammer onder de Facebookpost. “Zeer onhandig! Wie verzint er zoiets?”, schrijft een ander. “De gerealiseerde oplossing heeft hetzelfde effect als bijvoorbeeld hekken op die plek zouden hebben. De plantenbakken hebben echter de voorkeur, omdat deze beter passen bij de vergroeningsopgave van de stad”, aldus stadsbeheer Rotterdam.