Niet alleen op de wereld: Jongeren en politiek moeten samenkomen voor oplossing eenzaamheid

Jongeren zijn erg veerkrachtig, maar soms raakt de rek uit die veerkracht. Voor veel jongeren gebeurde dat tijdens de coronacrisis. De crisis zorgde daarnaast ook voor een een toename van eenzaamheid onder jongeren. Berber en Abigail zetten zich in de voor jongeren in Rotterdam; Berber werkt voor jongerenkrant Tori en Abigail bij jongerenadviesraad Young010. Hun werk en studie lagen min of meer stil tijdens de coronacrisis. In ‘Niet alleen op de wereld’ vertellen zij aan hosts Vanity en Annelieke hoe zij en andere jongeren manieren vonden om toch in contact te blijven.

Jongerenblad Tori wordt gemaakt door jonge vrijwilligers: “Wij geven onze kranten uit op middelbare scholen en hogescholen en universiteiten. We schrijven voor jongeren tussen de 15 en 25,” vertelt Berber. Volgens haar is het belangrijk om jongeren in die leeftijdsgroep de kansen te bieden zelf ook te schrijven en creatief te zijn. “We richten ons echt op de pechgeneratie; wij weten hoe het is om overal van te worden buitengesloten. Daarom willen we hen vooral die kans bieden.” Abigail richt zich meer op de politiek en geeft vanuit Young010 gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente. Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid voor de eenzaamheid of uitsluiting van jongeren niet per se bij de politiek of de jongeren zelf: “Het is vooral belangrijk dat we gewoon het gesprek aan blijven gaan. Met andere jongeren, professionals, raadsleden.” Door middel van goede communicatie kunnen problemen die er spelen voor jongeren volgens Abigail samen worden opgelost.

 

Niet alleen op de wereld
In ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke Joosten en Vanity Girigori in zes afleveringen dieper in op eenzaamheid onder jongeren en spreken niet alleen met de doelgroep, maar ook met hulpverleners en organisaties.

Sinds de coronapandemie is het aantal eenzame jongeren gegroeid. Maar liefst één op de vier jongeren zou op dit moment kampen met eenzaamheid. Problemen thuis, psychische problemen, isolatie, armoede en huiselijk geweld kunnen bijdragen aan eenzaamheid. Als het langdurig aanhoudt, kan het grote gevolgen hebben. Zo kunnen psychische problemen zoals depressiviteit en stress toenemen en kan het leiden tot slaapproblemen en andere fysieke klachten.

‘Niet alleen op de wereld’ is elke woensdag vanaf 18.00 uur te zien bij OPEN Rotterdam TV.