Nieuwe plannen woningbouw Parkhaven

Het plan voor woningbouw aan de Parkhaven is aangepast na protesten van bewoners. Het nieuwe plan is kleiner van omvang. Één toren is uit het plan geschrapt, er komen niet 10 maar negen woontorens. Ook zijn de woontorens iets smaller zodat er een breder stuk kade overblijft dan in het originele plan.
Na de bekendmaking van de bouwplannen waren er direct al veel negatieve geluiden van omwonenden te horen. De woontorens komen op de plaats van een groene strook tussen het Euromast Park en de Parkhaven kade. De Euromast zou ook imagoschade ondervinden aan de nabije aanwezigheid van hoge gebouwen. Na een petitie die door meer dan 6000 bewoners is ondertekend kon de kritiek niet langer genegeerd worden en zijn de ontwikkelaars weer aan de tekentafel gaan zitten.

Bas van Herpen van ‘Focus Groep Groen’, de organisatie die in het leven is geroepen om de bouwplannen aan de Parkhaven tegen te gaan, is het alsnog niet eens met de aangepaste bouwplannen. Hij wil een Parkhaven zonder woningbouw. De kade volgens hem wel een opknapbeurt gebruiken “Vooral de plint heeft wat TLC nodig , maar bouwen naast Euromast maakt van ons stadsicoon een soort Madurodam toren”.

De plannen voor bouw aan de Parkhaven zijn al vanaf het begin met veel enthousiasme ontvangen door VVD wethouder Kurver. Toch is er een hoop te zeggen over de keuze om te bouwen op die plek. Het was bijvoorbeeld geen onderdeel van de woonvisie uit 2016 en van de 640 woningen die nu op de planning staan zijn er maar 20 procent sociale huurwoningen.

Op 22 januari worden de plannen besproken in raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte en op 30 januari doet de gemeenteraad een uitspraak over de plannen. Vanavond op 16 januari wordt er een informatieavond georganiseerd door ontwikkelaars ParkHaven Partners in gebouw de Kroon aan de Schiemond. Opvallend is dat voor deze informatieavond aanvankelijk alleen voorstanders van de bouwplannen zijn uitgenodigd.

Focusgroep Groen Parkhaven en Bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier hebben al eerder ruim zesduizend handtekeningen verzameld in de strijd tegen nieuwbouw op de Parkhaven. Wij spraken Bas van Herpen van de focusgroep hierover. Bekijk hier de video.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat