Nog duurdere Hoekse Lijn naar verwachting eind juni klaar voor reizigers

Met het nieuws dat de Hoekse Lijn wederom duurder is geworden – de oorspronkelijke vierhonderd miljoen euro is nu bijna vijfhonderd geworden – speelt opnieuw de vraag op wanneer de metrolijn eindelijk klaar is voor reizigers. Ruud Langeveld, omgevingsmanager Metro aan Zee, hoopt dat het niet heel lang meer duurt. “We zijn volop aan het testen. Hieruit moet blijken of de metro klaar is voor publiek. Ik verwacht dat de metrolijn deze zomer gebruikt kan worden.”

De testritten bestaan vooral uit het testen van verschillende snelheden. Verder moet er op het nieuwe metrostation Strand nog enig betonherstel en verfwerk gedaan worden. “Maar niemand durft te zeggen wanneer het station precies af is. Het lijkt simpel, maar er moet heel veel gebeuren.” Als Langevelds werk erop zit, draagt hij het project over aan de RET. Wanneer zij een vergunning krijgen, is de metro rijklaar.

Eerder kwamen OPEN Rotterdam samen met onderzoekcollectief Spit en de omroepen WOS en Schie met de serie De Hoekse Lijn, De Metro Die Miljoenen Kostte. De onderzoeksjournalisten Bram Logger en Parcival Wijnen probeerden in de serie helder te krijgen wat er allemaal fout is gegaan bij de ombouw van de Hoekse Lijn. Kijk de serie hier terug.