Paradijskerk heeft nog 3000 euro nodig voor nieuw dak: ‘Emmers vangen de lekkage op’

Het dak van de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg lekt, maar niet voor lang meer. De Stichting Vrienden Kunstbezit Paradijskerk heeft met crowdfundactie ‘adopteer een dakpan’ nog maar 3000 euro nodig zodat het dak gerepareerd kan worden. “We hadden bedacht om met de crowdfundactie, waarbij mensen symbolisch een dakpan kunnen adopteren, wel 20.000 euro binnen te halen. We zitten nu op een bedrag van 17.000 euro,” zegt Michael van den Berg, beheerder van de kerk.

“We zijn vorig jaar heel vroeg begonnen met de voorbereidingen en fondsenwerving.” Toch heeft de daadwerkelijke renovatie nog even op zich laten wachten zegt van den Berg. “Door corona is alles vertraagd en hierdoor hebben fondsen niet vergaderd. Zo wisten we niet of er een werkelijke bijdrage geleverd zou worden.”

Een nieuw dak is volgens Van den Berg nu ook wel echt nodig. “We hebben in de kerk een heel mooi stucwerk aan het plafond en dat mag niet verloren gaan door de lekkage.” Een hoop emmers vangen nu de lekkage op en kleine noodreparaties voorkomen werkelijke schade aan het stucwerk. “Tevens is het een monumentaal pand dat al bestond voor het bombardement en daarom moeten we als Rotterdammers de kerk beschermen”, aldus Van den Berg.

Een boodschap voor de volgende generatie
De crowdfundactie was volgens Van den Berg een groot succes. Dat blijkt ook uit de giften. Zo hebben wijkbewoners, winkeliers van de Binnenweg maar ook niet Rotterdammers gedoneerd. “Toen we bij de media onder de aandacht kwamen met de actie, stroomden de bedragen binnen. Het is een symbolische adoptie, maar je kan ook je eigen tekst het dak op zenden door een boodschap op een dakpan te schrijven. Zo is het echt een geheim dat 50 jaar blijft liggen. Dat zal de generatie daarop weer zien als een soort van tijdscapsule.”

“Begin maart start de renovatie en in juni zal alles af moeten zijn,” zegt Van den Berg. Met een nieuw dak in het vizier hoopt Van den Berg nog meer bezoekers te ontvangen. “Iedereen is dan welkom en krijgt een rondleiding door de kerk, met een hapje en een drankje.”