Oeigoerse vluchtelingen koken in Verhalenhuis Belvédère

De Oeigoerse Kaherman Tuersun kookt met zijn broer en schoonzus in Verhalenhuis Belvédère. De gasten maken niet alleen kennis met de Oeigoerse keuken, maar ook met zijn levensverhaal. Hij en zijn broer moesten het land uitvluchten door hun politieke activiteiten.
In 2010 kwam Kaherman naar Nederland, omdat het in zijn thuisland niet meer veilig was. Hij woonde in Xinjiang. Dit is een autonome regio die in China ligt. De Oeigoeren zijn van oorsprong een Turks volk en zijn Islamitisch. De Chinese regering en de Oeigoeren leven op gespannen voet. In 1949 werden de Oeigoeren ingelijfd door China. Door stimuleringsmaatregelen van de overheid is het aantal Han-Chinezen in Xinjiang van 6% toegenomen naar 40%. De Oeigoeren voelen zich onderdrukt door de Chinezen. “Ik kan niet vrij ademhalen. De situatie is nog steeds erg. We moeten naar het buitenland om meer te vertellen over onze situatie.” vertelt Kaherman. “Ik heb de vluchtelingenstatus aangevraagd. Mijn broer is ook nog steeds bezig met politiek. Met de Oeigoerse Vereniging houden we vaak demonstraties bij de Chinese ambassade. Ik kan niet terug. Ik zou gevangen genomen worden of vermoord.” De Oeigoeren mogen niet hun moedertaal spreken en er is geen vrije pers. Er is geen internet, dus ook contact met familie onderhouden is lastig.

In Nederland begonnen hij en zijn broer het Restaurant Urumqi aan de Diergaardesingel: “We zijn in september 2015 begonnen. Mijn broer en ik dachten: Nederland heeft geen ‘Oeigoers restaurant’. Daarom zijn we het Oeigoerse restaurant begonnen. Mijn broer is de chef en ik doe de administratie en de bediening.” Ondanks dat de Oeigoeren onder China vallen, is de keuken heel anders dan de Chinese keuken: “De Chinese keuken is uitgebreid. Met zeeproducten en gebakken groenten. Onze keuken is simpeler.”

Kaherman wil meedoen aan de volkskeuken, zodat hij aan Nederlanders kan vertellen over de situatie van de Oeigoeren: “Ja ik ben echt blij. Vandaag zijn er 50 gasten. Ik kan vertellen over ons land en onze situatie. En onze traditionele keuken laten zien. Ik wil meer Nederlanders laten zien wie ik ben.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat