Oekraïense huiskamer aan de Rochussenstraat verdwijnt

De Oekraïense huiskamer aan de Rochussentraat gaat weg: “Het is een particulier initiatief en het geld is op”. De gemeente wil hen niet helpen, omdat er al een Oekrainehuis is op Zuid. Maar volgens de bezoekers van de huiskamer is dat geen goed alternatief, het is te ver weg en de sfeer niet zoals de huiskamer aan de Rochussentraat.

Olga is mede initiatiefnemer van de huiskamer: “De Oekraïense huiskamer is opgericht voor het gezellig samen zijn. De hoofdzaak is een sociale netwerk opbouwen met elkaar en met de buurt”. Nu moet de huiskamer dus sluiten, wat de Oekraïners die er regelmatig komen erg jammer vinden. Een bezoeker vertelt dat dit een plek is waar zij ook terecht kunnen voor simpele vragen ‘zoals een bankrekening openen’. “Wij verliezen mensen die wij vertrouwen”, zegt een andere bezoeker.

Verschillende organisaties helpen de Oekraïners regelmatig. Engin van Stichting Pameijer verzamelde en repareerde fietsen die zij konden gebruiken. Ook hij vindt het jammer dat de Oekraïense huiskamer verdwijnt: “Iedereen verdient een plekje waar ze bij elkaar kunnen komen en juist zo’n plek helpt erbij om bij elkaar hun verhalen kwijt te kunnen”. Mustafa van Jazzcafé Dizzy organiseert avonden waarbij de muzikale Oekraïners samen kunnen komen om muziek te maken. “Ik denk dat er meer plekken moeten zijn waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten, één plek is sowieso niet genoeg”.