Oekraïnse vluchtelingen worden wegwijs in Rotterdam Delfshaven

Rotterdammers hebben de afgelopen maanden hun armen en deuren geopend voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Nu veel van de vluchtelingen onderdak hebben gevonden, is de volgende stap het wegwijs maken van deze nieuwe Rotterdammers. Welzijnscoalitie Delfshaven start zondag 15 Mei met een pilot project ‘Buurt Safari’s’ om hierbij te helpen.

De Buurt Safari’s worden georganiseerd in de wijken waar de diverse opvangschepen voor vluchtelingen te vinden zijn. Zo wandelen bewoners van de schepen in Parkhaven, Coolhaven en de Schiehaven op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur onder begeleiding van vrijwilligers door de wijken.

Tolk
De route van de Buurt Safari gaat vooral langs plekken die belangrijk zijn voor de kinderen, zoals de speeldernis en de kleine Vis, en plekken waar voor de volwassen vluchtelingen activiteiten worden georganiseerd. Netwerkregisseur bij Huis van de Wijk Middelland Bram Dingemanse zegt dat er veel buurtbewoners zijn die zich willen inzetten bij de pilot: “Heel veel mensen lijden onder de oorlog en de beelden die dit met zich meebrengt, die willen iets doen, er is hier veel animo voor vanuit de buurt.”

Het schip in de Schiehaven bevat ongeveer 100 vluchtelingen, waarvan 60 doof zijn. Ook is een kwart van deze groep kind. Hoewel er binnen de voorzieningen op het schip rekening wordt gehouden met doven en slechthorenden, kan het tijdens een wandeling door de wijk een uitdaging zijn. Stichting Inclusia heeft een doventolk geregeld om hierbij te helpen.