Officiële start voor de nieuwe 39 wijkraden van Rotterdam

Tijdens de afgelopen verkiezingen mochten Rotterdammers ook stemmen voor hun wijk- of dorpsraad. De 39 nieuwe raden worden woensdag 20 april geïnstalleerd. OPEN Rotterdam is daar natuurlijk bij om verslag van te doen en hier lees je de hele dag alle laatste nieuwtjes. Dit is wat we tot nu toe weten.

Verklaring Omtrent Gedrag
Niet alle wijkraadsleden leggen vandaag de eed of de belofte af. Bij sommigen is namelijk de Verklaring Omtrent Gedrag, die verplicht is, nog niet goedgekeurd. Zo ook bij Renske, wijkraadslid voor Cool, Scheepvaartkwartier en Stadsdriehoek.

Eed of belofte
Na de opening van de burgemeester en wethouder Vermeij worden de wijkraden om en om de Trouwzaal binnengehaald om de eed of de belofte af te leggen en om op de foto te gaan met de burgemeester.

Opening burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb opent de installatie met het benadrukken van het belang van het opvolgen van de belofte of de eed. “Het is namelijk best wat. Je belooft hier de wetten van het Koninkrijk na te komen”, aldus de burgemeester. Aboutaleb drukt de nieuwe wijkraadsleden op het hart om niet door rood te lopen of op voetpaden te fietsen, “Want je bent nu volksvertegenwoordiger en een voorbeeld”.

Zo ziet de installatie eruit
Vanaf half 12 zijn de wijkraadsleden welkom op het Stadhuis. Om niet alle leden van de 39 wijkraden tegelijkertijd te ontvangen, is er een schema op alfabetische volgorde gemaakt.
De installatie van de wijkraadsleden is hier live te volgen. Wethouder Vermeij van Economie, wijken en kleine kernen en burgemeester Aboutaleb houden een welkomstwoord en daarna leggen de nieuwe wijkraadsleden een eed af.

Eed
De meeste leden van de wijkraad worden morgen geïnstalleerd. Daarvoor moeten ze de eed of belofte afleggen. Daarmee beloven ze net als ambtenaren dat zij hun werk goed zullen doen. Het verschil tussen de eed en de belofte is voornamelijk een religieus verschil. Bij een eed zweren mensen op de bijbel of God en bij een belofte niet.

Eerste vergaderingen
De wijkraden vergaderen woensdag de 20e voor het eerst. Wijknetwerkers helpen met het opstarten van die vergaderingen. Aansluitend zijn er borrels. De wijkraden moeten de komende tijd hard aan de slag met de wijkraadakkoorden. Daarin moet de ambitie staan van de wijkraden. Deze moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad en daarna gaat de wijkraad ermee aan de slag.

Hoe zit het ookalweer met die nieuwe wijkraden? Bekijk het hier!