502 kandidaat-wijkraadsleden en ophef rond FvD

OPEN Rotterdam houdt je tot 16 maart 2022, de dag dat Nederland weer naar de stembus mag voor de gemeenteraadsverkiezingen, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in politieke updates.

Update 17 januari: 502 Rotterdammers melden zich aan als kandidaat-wijkraadslid
Na de sluiting van de inschrijving voor de wijkraden op maandag 17 januari om 15:00 uur stonden er nog een aantal mensen te wachten voor het Stadhuis. De hele dag is het nog druk geweest en 502 Rotterdammers hebben zich kandidaat gesteld voor de komende wijkraadsverkiezingen. Wethouder Roos Vermeij vindt het “bijzonder hoopvol”. Mensen die zich online voor maandag 15:00 hebben aangemeld, hebben nog tot en met donderdag om hun inschrijving compleet te maken. Vrijdag zal het definitieve aantal inschrijvingen bekend worden.

Update 14 januari: Genoeg aanmeldingen voor nieuwe wijkraden
Binnen een dag hebben 113 Rotterdammers zich aangemeld voor de wijkraden, laat Wethouder Economie, wijken en kleine kernen Roos Vermeij de gemeenteraad weten. Op de inschrijflocaties in Prins-Alexander en Feijenoord is het de hele dag druk. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen een nummertje en koffie voor tijdens het wachten.

Er zijn op dit moment nog 10 wijken die onder het minimale aantal wijkraadsleden zitten, maar de inschrijving is nog geopend tot en met 15:00 uur 17 januari. Als je voor die tijd geen kans hebt om naar de inschrijflocaties te gaan, kan je je ook online aanmelden. Als je je online aanmeldt, heb je nog tot en met donderdag de kans om op het Stadhuis al het papierwerk in orde te maken.

193 aanmeldingen voor nieuwe Wijkraden
Vier dagen voor de sluiting van de inschrijving voor de wijkraden, laat wethouder Roos Vermeij aan de gemeenteraad weten dat er inmiddels 193 aanmeldingen binnen zijn, maar vermoedt dat het op het moment van spreken waarschijnlijk al meer zijn. Raadsleden van DENK, VVD en Leefbaar Rotterdam stellen vragen naar aanleiding van de naderende deadline en de aanmeldingen. Zo zegt raadslid Faouzi Achbar (DENK) zich ‘de pleuris’ te zijn geschrokken van het ‘lage aantal aanmeldingen’. De 193 kandidaten zijn op dit moment namelijk nog niet genoeg om de wijkraden te vullen. De wethouder laat weten dat als er niet genoeg aanmeldingen zijn, er geloot zal worden om de raden verder te vullen. Aanmelden voor de wijkraad kan nog tot aanstaande maandag.

Vergoedingen
De wethouder heeft daarnaast antwoord gegeven op vragen rond de vergoeding voor wijkraadsleden met een uitkering. Vermeij laat weten dat wijkraadsleden een deel van de vergoeding kunnen houden. “Maar het hele bedrag kan niet”, laat ze weten. Volgens haar staat de wetgeving dat niet toe. Verder wordt er in de raad stilgestaan bij het punt dat van wijkraadsleden wordt gevraagd zo’n 15 uur per week bezig te zijn met het werk. “Dat kan mensen afschrikken.”

Lees ook: Explainer: dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe wijkraden

SP doet niet mee
De komende verkiezingen zal je de SP niet op de kieslijst zien staan. Tijdens een ledenvergadering hebben de leden de kieslijst weggestemd. Hierdoor kan de partij niet mee doen aan de verkiezingen. De beoogde SP-lijsttrekker Theo Coskun laat aan Rijnmond weten het “te bizar voor woorden” vinden. De huidige raadsleden van de SP, Taylan Cicek en Aart van Zevenbergen hebben zich aangesloten bij de nieuwe partij Socialisten 010.

FvD in debat
Zoals in onze vorige politieke update te lezen was, leverde de aangekondigde komst van Forum voor Democratie naar Rotterdam felle reacties op van partijen als D66, GroenLinks en PvdA. Reden voor Maurice Meeuwissen (PVV) om vragen te stellen over de manier waarop de partij bij voorbaat ‘veroordeeld’ zou worden. De behandeling van dit punt liep alleen al snel uit de hand.

Na een opmerking over tribunalen, wordt de vergadering tijdelijk geschorst. Forum voor Democratie zelf heeft nog geen toelichting gegeven op hun plannen in Rotterdam.

Opvang gaat door
De opgelegde verplichting van het kabinet om 250 vluchtelingen in Rotterdam op te vangen had geen wettelijke basis. Toch gaat Rotterdam door met de crisisopvang op vier boten in de stad. “We houden ons aan onze toezegging”, legt de burgemeester uit.

Lees ook: Statushouders plaatsen perenbomen in wijk Feijenoord als dank voor verblijf

Rotterdammers in Den Haag
Dan nog wat Rotterdamse bekenden die in het nieuwe kabinet zitten. Ernst Kuipers, oud voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC heeft het stokje overgenomen van mede-Rotterdammer Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Jonge is nu minister van Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Verder meldt Erasmus Magazine dat er vier oud-studenten van de Erasmus Universiteit in het kabinet zitten. Het gaat om Carola Schouten (CU) die aan de slag gaat als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Mark Harbers (VVD) als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Micky Adriaansens (VVD) is de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat en Alexandra van Huffelen (D66) is de nieuwe staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Oproep kandidaat-wijkraadsleden
OPEN Rotterdam volgt de ontwikkelingen van de nieuwe lokale democratie Wijk aan Zet op de voet. Om te laten zien hoe de komende weken en maanden er uit zien voor kandidaats wijkraadsleden is OPEN Rotterdam op zoek naar jou! Heb of ga jij je opgeven als kandidaat voor de wijkraad en wil je verslag doen van de verkiezingen? Geef je dan hier op.

Stemmen in de Stad
OPEN Rotterdam houdt je richting de verkiezingen op de hoogte over de wijkraad. Deze producties zijn onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over ‘Wijk aan Zet’ van Arminius, LOKAAL, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed op de inhoud van de producties.