Omroep MAX zendt documentaire over het Rotterdamse Achterhuis uit

De orgelzolders van de Breepleinkerk blijken jarenlang het decor van een onwaarschijnlijk scenario te zijn geweest.  In de kerk, in Charlois, zaten tijdens de oorlog op twee kale zolder ruimtes zonder daglicht drie Rotterdamse Joodse echtparen ondergedoken.  Woensdag 14 december is de documentaire over het Rotterdamse Achterhuis te zien om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

De documentaire vertelt het verhaal van de drie echtparen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten onder de orgelzolders van de Breepleinkerk in Charlois. Voor het eerst wordt het verhaal van de onderduikers verteld met brieven van de onderduikers en de dagboeken die zij bijhielden. In 1942 meldde het eerste jong Joods gezin zich bij de kerk. Het gezin vraagt om onderdak, waarna de koster achter het orgel een gat in de zolder zaagt. Voor ruim 60 jaar, was er niet bekend dat de kerk heeft gediend als veilige haven, voor drie joodse gezinnen. 

In 2006 vierde de Breepleinkerk haar 75-jarig bestaan. De orgelzolders werden herontdekt dat jaar. De kerk onthuld dat de plek tijdens de oorlog diende als schuilplaats. Tot 16 jaar geleden, wist dus niemand dat er jarenlang Joodse onderduikers hebben gezeten in de gaten van de zolder. OPEN Rotterdam maakte in 2017 een reportage over de orgelzolders van de Breepleinkerk, in het teken van Dodenherdenking.