Onbruikbare liften treinstation Zuid hinderen buurtbewoners: ‘Ik vind de timing minder gelukkig’

De liften van het treinstation Rotterdam-Zuid worden verbouwd. Dit gaat duren tot midden november. Voor veel bewoners is het nieuws ook vervelend, dit doordat de brug van het station wordt gebruikt voor een snelle oversteek naar de andere kant van het station.

‘’Nou ik kan nog trappen op en af, maar voor de oudere mensen die met boodschapjes en met hun karretje komen is dat natuurlijk vervelend’’, zegt een buurtbewoner. ‘’Ik maak regelmatig gebruik van de brug om bij de Laan op Zuid te komen om boodschapjes te doen.” 

Verbinding met Vuurplaat
Ömer Kaya, de technisch voorzitter van de wijkraad Feijenoord, geeft reactie op de sluiting van de liften.”Op dit moment hebben we nog geen klachten gekregen over de sluiting van de liften maar dat was in de tijden van de vele storingen wel anders”, vertelt Kaya. Wel geeft hij aan dat de luchtbrug zeer belangrijk is voor de wijk. “Veel bewoners doen boodschappen op de Vuurplaat.” De luchtbrug is dan ook de ideale oversteek naar de Vuurplaat vanaf Feijenoord. Zeker omdat er in Feijenoord eigenlijk geen mogelijkheden zijn om boodschappen te doen. 

Slechtste station
Vorig jaar werd station Rotterdam nog uitgeroepen tot slechtste station van Nederland. Dit kwam toen uit een onderzoek van de NS en ProRail. Kaya reageert hierop dat hij het daar helaas mee eens is. “’s Avonds en ‘s nachts zijn er veel hangjongeren die blowen en op de luchtbrug hangen. Ook is de mate van verlichting naar mijns inziens zeer gebrekkig. Vooral ’s avonds en ’s nachts voelen onze vrouwelijke wijkbewoners zich onveilig, mede door de afwezigheid van goede verlichting en gedegen cameratoezicht.” Hij zou dan ook graag willen zien dat de gemeente het station stevig aan gaat pakken. Zo wil hij graag meer cameratoezicht op het station, maar ook dat de politie of de boa’s een extra rondje doen om de hangjongeren aan te spreken op hun gedrag. 

Taxivervoer
ProRail laat via hun website weten dat ze een oplossing hebben voor mensen die afhankelijk zijn van de liften. Zij kunnen namelijk contact opnemen met de reisassistentie van de NS en dan wordt er een taxi geregeld. Deze taxi brengt je dan van Station-Zuid naar Station Lombardijen of Blaak en ook weer terug.